Един различен неделен ден в Аркадия, Гърция

Област Аркадия се намира в сърцето на полуостров Пелопонисос, разположена на 4 419 кв. км. с население над 102 000 души.

Agia Fotini ~ Mantineia, Arcadia, Greece | by Giorgos Marossis (dim)
Agia Fotini ~ Mantineia, Arcadia, Greece

Главен областен град – Триполи. Богата на планини – Менало с безкрайните си гори, Πάρνωνα с историческите си манастири, крайбрежието на Астрос, Тиру и Леонидио – на Арголическия залив, историческите селища Димицана, Стемница, древногръцките селища Тегеа, Мантиния, Ορχομενός са само част от забележителностите, които привличат ежегодно множество туристи.      

 tripolis greeceТРИПОЛИ

се намира в центъра на Пелопонес и е най-големият град и столица на окръг Аркадия, на надморска височина 650 м, в полето на Мандиния, под планината Менало.

Основан в началото на 14 век, известен до края на 19-ти с историческото име Триполица. Разположен на 655 м. надм. вис. Населен с над 25 000 жители, административен, селскостопански и търговски център на областта.

По време на турското робство, градът е бил важен стратегически, военен и административен център на Пелопонисос /Мореа/. Една от забележителностите на града е митрополитския храм „ Аг. Василий“, изграден върху основите на бившата джамия –  Бекир паша, паметникът на Теодорос Колокотронис се извисява внушително на площад  Ареос, който пък се намира на мястото на бившия турски сарай.

The Archaeological Museum of Tripoli, Arcadia, Greece | by Panos T. Mourlas

Археологическият музей се помещава в прекрасна неокласическа сграда на два етажа, която е дело на известния архитект Цилер – разполага с осем тематично обособени зали и специална изложбена площ в градината.

Военния музей е открит през 2000 г. – представя екпозиции  от освободителната борба през 1821 г. и съпротивата от 1941 г.  Помещава се в някогашната къща на Малиаропулос, където ще видите експонати от 1821, снимки и униформи от всички войни на гръцкия народ до освобождението от немците.

В Триполи има филхармония, театър, два градски хора и над 7 танцови фолклорни групи.

Централният градски площад с красивият парк и множеството кафетерии са притегателно място за гостите и жителите на града.

История

Още през 1770 г. турците издигат замък в добре укрепения център и  започват ислямизация на района. За тази цел били повикани албанци, които цели 9 години вилнели и почти обезлюдили Пелопонисос.

През 1779 г. е изпратена редовна армия, която подчинява албанците. Източно от града е изградена пирамида от 4000 трофея-отрязани глави. В усмиряване на башибозука, взема участие местното население и най-вече родът на Колокотрони. След което градът е укрепен с кепостни стени – 7 входа и 13 бойни кули. През 1807 г. тук идва 12 000 редовна армия начело с Велѝ паша – син на митичния Али паша от Янина. Триполи се превръща в най-укрепената военна база на южна Гърция. След неуспешното Орловско въстание през 1820 г. тук са избити над 3000 християни. Последва многомесечна обсада и на 23.09.1821 г. градът е превзет от въстанниците. Започва невиждано клане в което са избити всички турци и евреи с целите им семейства, а богатствата им заграбени.

През 1825 г. след битката при Наварину, пристига Ибрахим паша Египетски, превзема Триполи и последва ново клане на християните. Като наказание и за да не се ползва в бъдеще от други, той изпепелява градът, взривявайки крепостните укрепления, обществените сгради, джамии и казарми. През 1830 г. тук живеят едва 3380 души. Чак през 1842-57 г.  пристигат бежанци от о-в Крит и населението се увеличава значително. Първото начално училище е открито през 1831 г. , а гимназия през 1850 г. Първият кмет на свободния вече град е избран през 1835

Monastery Panagia Malevi, Kynouria (Parnona mountain), Arcadia, Greece

Манастир „Панагия МАЛЕВИ“

Манастирският комплекс  е изграден в гънките на планината Парнона на 950 м. н. в. , заобиколен е от рядък вид кедрова гора, под защитата на Натура 2000. Първоначално манастирът се е намирал много по-високо под върха Малево, от където и получава името си, основан през далечната 717 г. Първият писмен документ за неговото съществуване е хрисовулата от 1320 г. на императора Андроник Палеолог.

Сегашното местоположение на манастира, според преданията, е избрано /1116г./ от чудодейната икона на Богородица, дошла сама от разрушеният при земетресение стар манастир. Изграден през 1616 г от монахът Йосиф Караджа, дошъл тук от Атон. В периода 1601-1651 тук монашества Όσιος Νείλος, обявен след смъртта си за светец. През 1786 г. е бил база на хайдутите на Ζαχαρίας ο Βαρβιτσιώτης, като една кражба над местен паша, предизвиква турското нападение на манастира, неговото разрушаване и разграбване.

През 1802-1805 е възстановен с дарения и труд на местното население. През 1825 г. е частично разрушен от преминаващия Ибрахим паша Египетски. Бурните  историческите премеждия не са попречили за съществуването на християнската светиня и до днес. Закрила на въстанниците и дейно участие на монасите по време на освободителните борби, а по време на обсадата е бил болница и многократно бомбандиран от германските самолети.

След войната разрушен от земетръс, отново възстановен и непрекъснато дострояван -до наши дни. През 1949 г. се преобразува в женски манастир. Манастирът съхранява чудотворна икона на Богородица – донесена от Атон, рисувана през 1360 г. от Евангелист Лука. На 17.04.1964г. от нея започва да тече Света вода, непрекъснато в продължение на 20 дена, като силният му аромат изпълвал всяко кътче на манастира. И до днес продължава чудото на иконата, дало помощ и изцеление на многобройните вярващи и нуждаещи се поклонници.

Ano Doliana, Mountainous Arcadia, Greece  source Flickr.comПътешествия в планината

От Триполи (само на 30 км от града) можете лесно да стигнете до ски курорта Менало, който се намира на платото Остракина на надморска височина 1600 м. Можете също тка да се разходите по горските пътечки или да карате колело. Можете да достигнете до много места в Аркадия, както и в съседните окръзи Месиния и Лакония (Димицана, Стемница, Витина, Лангада, Астрос, антична Мандиния и Тегея).

 

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.