НОИ за работещите в ЕС: сумиране на стажа за пенсия

Как се отчитат годините, отработени в чужбина, в страни-членки на Европейския съюз, заедно със стажа в България, за получаване на право на пенсия за старост? Събира ли се стажът, който се натрува в България и във всяка друга страна-членка, дори ако човекът е работил в няколко от тях, или кандидат-пенсионерът ще трябва да отработи минимума, който се изисква за право на пенсия във всяка отделна страна? Проблемите на бъдещото пенсиониране вълнува много наши сънародници, работещи в чужбина, особено при извършваните реформи в тази област. Специално за “Български новини” разяснения дават експертите от Националния осигурителен инситтут в България.

Съгласно разпоредбите на регламентите на ЕС, всяка държава-членка на ЕС отпуска пенсия на лицата по условията на националното си законодателство, като при необходимост взима под внимание осигурителните периоди на кандидата във всяка друга държава-членка.

При преценяване на правото на пенсия, съгласно чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, за изчисляване продължителността на осигурителния стаж, стажът, придобит съгласно българското законодателство, се сумира със стаж, придобит съгласно законодателствата на други държави-членки, но само за преценка на правото на пенсия.

Ако не ви достига стаж за пенсия:

За лицата, които имат осигурителен стаж, придобит съгласно законодателствата на България и на друга страна-членка, ако българският осигурителен стаж не е достатъчен, за да възникне право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно българското законодателство, се взема предвид и осигурителният стаж в другата страна. Но размерът на тази пенсия се определя само въз основа на дохода, върху който са внасяни социално-осигурителни вноски в България и от пропорционалното съотношение на българските периоди на осигуряване към общия период на осигуряване.

Заявленията за пенсии се подават до компетентната институция по място на пребиваване на заявителя. Заявление за пенсия, подадено до институцията на една държава, се счита за заявление до всички други държави, в които съответното лице има осигурителни периоди. Заявленията за пенсии в Република България се подават в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт по постоянен или настоящ адрес на лицето.

Подаване на заявленията:

При подаване на заявление в друга страна-членка на ЕС за преценка на правото на пенсия, съответната компетентна институция трябва да изпрати по служебен път на НОИ два формуляра – проучване на молба за пенсия за старост и удостоверяване на осигурителните периоди в съответната страна. Също така тя трябва да изиска от НОИ служебно да представи формуляр Е 205 BG -удостоверяване на българските осигурителни периоди.

При подаване на заявление в България за преценка на правото на пенсия, НОИ трябва да изпрати по служебен път на компетентната осигурителна институция в съответната страна формуляри E 202 BG – проучване на молба за пенсия за старост, и Е 205 BG – удостоверяване на българските осигурителни периоди. НОИ ще изиска от компетентната институция служебно да представи формуляр Е 205, удостоверяващ осигурителните периоди в съответната държава.

Пенсиите за осигурителен стаж и възраст на наетите лица се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от придобиване на правото, съответно от прекратяване на осигуряването. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, съответно – прекратяване на осигуряването, пенсиите се отпускат от датата на подаването им

 

13 коментара

 1. iskam da popitam za xorata koito imat ve4e pensii v bqlgaria i rabotiat v 4ujbina s dogovor s usigorovki kakvo moje da se napravi da si uveli4i pensiata

 2. A tezi,na koito ne im namirat v NOI staja i to za mnogo godini,poradi zagubata na vedomosti i dokumenti po vreme na „prexoda“,kak da go dokajat?Imam 10 godini vtora kategoriya i gi nyama nikade……ot ob6to 25 godini staj v Balgaria.Trudova knijka nyamam,zagubila se e nyakade prez godinite.

 3. Statiata ne dava iasni otgovori na niakoi vaprosi.
  1.Horata,raboteshti v chujbina kandidatstvat za balgarskata si pensia vaz osnova na
  staja si v Balgaria.2.Vaprosat za osiguriavaneto v druga darjava niama nishto obshto s
  godinite na osiguriavane v Balgaria(neshto,koeto NOI iziskva ot pensionnoto osiguriavane v druga darjava).Rabotila sam 26 godini i iskam polagashtoto mi se za
  tezi godini.
  Osven tova,kraino vreme e NOI da se nauchi samo da sledi koga na niakogo se polaga pensia taka,kakto tova se pravi v Evropa(imam predvid legalna rabota).Ne mi se nalaga sama da sabiram dokumenti.Pensioonata institutzia sama sledi koga edna lichnost predstoi da se pensionira i go uvedomiava 6 mesetza predvaritelno predi navarshvane na 65godishna vazrast s pismo,v koeto po dati sa opisani rabotnite mu mesta i razmera na pensiata.
  Ta ,dragi mi slujiteli(ki)v NOI ,az triabva da se vdigna ot niakade si ,da sabiram niakakvi si YT2(ah,a pak tezi v lichen sastav sa tolkova liubezni!),da chakam dokato na niakoi mu doide AMINA da mi go napravi,pak posle….eeh,hodene po makite!Ta tai,dokato niakoi ot raboteshtite v chujbina mahnat s raka i se otkajat ot mizernata BG pensia…….

  1. Здравейте! Искам да ви кага, че не от НОИ са виновни за „разкарването“ ви за събиране на документи за пенсиониране, а това го предписват законите в областта на пенсионното осигуряване, предполагам знаете от кого се творят и приемат те.

 4. “ НОИ ще изиска от компетентната институция служебно да представи формуляр Е 205, удостоверяващ осигурителните периоди в съответната държава.“
  Много хубаво сте го написали, а защо НОИ служебно по същия начин да изисква, че си осигурен здравно в друга държава, а ни кара да заплащаме по два пъти здравните си осигуровки и да ни изискват формуляри който се издават единствено при напускане на предприятието и страната. Аз лично 2007г платих 850лв двойно здравно след като ми се наложи да се прибера за известно време в страната. И до този момент ме въртят и не мога да си възвърна парите, да не говорим за нерви и време. Абсурдна държава , а уж сме в Европа.

 5. Здравейте, бих искала да попитам за пенсиониране по чл.68 ал.3 това е пенсия за старост ако имам в България стаж 13 години и половина и в Испания 2 години, ще се вземели предвид стажа от Испания за да достигна необходимият стаж от 15 години минимум за пенсиониране.

 6. Докато ни дойде време за пенсия (за мен и моят съпруг ,т.е. след около 20 години) ,пари със сигурност няма да останат, но ако случайно останат, то с пенсия около 150 – до макс.250 евро ни очакват страхотни старини . Днес в народното събрание гласуваха ново увеличение на данъците , да ни е честито, но в България изобщо не става въпрос за обикновеният човек.

 7. Майка ми получава пенсия от Англия.В Бьлгария има 27 години осигурителен стаж за който и се полага минималната пенсия от 200лв.От НОИ приравняват английската пенсия в левове сьбират я с бьлгарската и тьй като общата сума надвишава 200лева бьлгарската и пенсия остана под минималната.Такьв ли е закона?

 8. Здравейте, бих искала да попитам при какви условия се дава допълнителната пенсионна добавка за учители при навършване на съответната възраст? Какъв стаж се изиква – учителски или педагогически? Имам 14 години стаж като библиотекар с ползване на чужд език, който през1994, при започване на работа като учител, ми се призна за педагогически, не помня номера на постановлението, но си го бях ксерокопирала и го показах на личен състав при започване на работа. Не знам дали е оше в сила, но дори и да не е, щом тогава е било валидно, не следва ли онези години да ми се зачетат като педагогически стаж и да мога да ползвам учителската добавка при пенсиониране?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.