Гръцката икономика загуби 122 милиарда евро от БВП по време на кризата

Ерата на строги икономии, резултат от поколения наред преразходи е причината Гърция да загуби почти 50% от брутния си вътрешен продукт или изразено в цифри, това са 122 милиарда надолу, според доклад на Министерството на финансите.

Унищожителните данни показват колко зле всъщност се е отразила дългогодишната криза на страната. Според експертите, това е резултат от големите намаления на заплатите, увеличаване на данъците, намаляване на пенсиите, намаляване на минималната заплата, премахване на правата на работниците и масовите уволнения и съкращения в публичния сектор. Според  данни за периода между 2009 г. и 2013 г. , общата сума на намаленията на заплатите в публичния сектор е 9,3 милиарда евро.

Като резултат, разходите за заплатите в публичния сектор са спаднали от 31 на 22 милиарда евро, и се очаква да спаднат още до 21.7 млрд. през 2014-та . Разходи за пенсии, здравеопазване и обезщетения, са се свили от 49 милиарда през 2009 г. до 39,1 милиарда евро през 2013 г. и се очаква да бъдат 38.5 милиарда през следващата година. Публичното потребление и разходи за дейността са паднали с 11.2 млрд. евро.
Освен съкращения на заплатите в публичния сектор и пенсиите, имаше големи загуби за бизнеса и домакинствата причинени от по-високи данъци, които в съчетание намалиха разполагаемия доход с повече от 46%.  Докато публичния и частния сектор заплатите са претърпели средните загуби от около 30 процента, преките приходи данъчни показват незначителен спад от само 5% през последните четири години.

Приходите от косвени данъци, приходите от ДДС и специални данъци върху потреблението са намалели с 8 на сто, въпреки повишаването на ставките средно с 13 до 23 %, а общото потребление се е свило с 53 %, а 110 000 фирми са фалирали или прекратили дейността си от 2009-а насам.

Бизнеса и домакинствата, също са силно засегнати от липсата на ликвидност на пазара, тъй като банките не дават нови заеми, а преследват сегашните си длъжници до дупка.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.