Гърция продаде тотализатора ΟΠΑΠ

Срещу 652 милиона евро днес бе подписано споразумението за продажба на 33% от държавната компания за спортни залагания ОПАП на гръцко-чешки инвестиционен фонд Емма-Делта. 622 милиона ще бъдат платени в брой и 30 милиона на 10 равни годишни вноски.

След одобрение на сделката от страна на съответните органи по конкуренцията ще последват плащане на сумата и прехвърлянето на акции в полза на купувача.

По думите на финансовия министър сделката ще има „многобройни“ ползи за Гърция, тъй като потвърждава интереса на чуждестранни инвеститори към Гърция и ще донесе така необходимите за правителството приходи.

Първата ферта на „Емма Делта“ бе за около 18 милиона евро по-малко от онова, което правителството се надяваше да реализира от първата си голяма приватизационна сделка. Първоначалната оферта на „Емма Делта“ за 622 милиона евро бе отхвърлена и върната на компанията за преразглеждане.

ОПАП бе най-печелившата компания в Гърция миналата година с чиста печалба от близо 506 милиона евро и е най-големият хазартен оператор в Европа. Притежава 10-годишен лиценз за управление на 35 000 видолотарийни терминала, както и ексклузивни права за управление на 13 шанс игри до 2030 г.

Припомняме, че италианската компания за игри „Лотоматика“ съобщи, че е купила миноритарен дял в един от фондовете, който съставлява „Емма Делта“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.