Данъкът „Хараци” ще продължи да съществува и ще стане още по-скъп

Специалният налог върху сградите, който удвои данъчната тежест и беше наречен презрително „хараци” още през 2011 година, ще продължи да съществува. Нещо повече, има опасност той да бъде увеличен отново и да нанесе още по-тежък удар върху семейните бюджети на хората, изтерзани от вече тригодишните мерки за строги икономии и увеличаващи се данъчни тежести и сметки.

Омразният данък предизвика такова негодувание сред гръцкото общество, че беше наречен с думата „хараци”, което е гръцкия вариант на известния от турското робство и по нашите земи данък „харач”. Той беше въведен през 2011-та от тогавашния финансов министър Евангелос Венизелос, който се възползва от възможността да стане вицепремиер и министър на външните работи в сегашния коалиционен кабинет, но пък успя да намали популярността на оглавяваната от него ПАСОК, която бързо замира, според социологическите проучвания.

Когато „хараци” беше въведен, той беше добавен към сметките за електроенергия, което автоматично означава, че тези които не го плащат, ще бъдат изключени от мрежата за захранване. Според новите намерения на правителството, притежателите на апартаменти с цени по високи по пазарна оценка от 2000 евро на квадратен метър ще плащат още по-висок данък от 2014-та. По-малка ще е тежестта върху по-евтините жилища, но като цяло ставката ще се повиши за всички, въпреки новата пропорционална система за облагане.

Според новата тактика, вече и държавата ще пристъпва към конфискация на имущество, когато собствениците не плащат дължимите данъци.

Според новата форма на изчисление на налога, данъкът сгради ще се изчислява на базата на 33 зонови базисни оценки в зависимост от цената на имота, която може да се движи от 2 евро на кв.м в селските райони, до 8500 евро на квадрат. Крайната дължима сума ще бъде резултат от оценката на стойността на имота, съотнесена към съответния коефециент за възраст на сградата.

.Общата сума от този данък, планирана за събиране през следващата година възлиза на над 4 милиарда евро. За първи път се въвежда и данък и върху необработваната земя, като собствениците ще плащат според оценките от 10 до 600 евро на хектар. Не се предвижда и минимален праг за освобождаване от данък. Всички имоти ще бъдат облагани без изключения.

Очакваните промени са включени в законопроект, който ще бъде обсъден с Тройката и гласуван евентуално през месец септември.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.