300 годишна суша е затрила древните цивилизации в Гърция, Кипър и Анадола

от Иван Петрински

 

300-годишната суша може да е причинила смъртта на няколко средиземноморски култури, включително на древна Гърция, сочи ново проучване.
Рязък спад на валежите може да са довели до разпадането на няколко източни средиземноморски цивилизации, включително древна Гърция, около 3200 години предиХриста.

В резултат на последвалия глад и конфликти е загинала цялата култура на хетите, които са управлявали огромна империя в днешен Анадол и които са изчезнали изведнъж, става ясно след нови научни изследвания.

Дори по време на разцвета на класическа гръцка цивилизация, вече има наследство от по-ранна култура, която е загубена. Омировата „Илиада“, написана в осми век пр. н. е. за легендарния войната между Спарта и Троя, рисува картината на изискани гръцки градове-държави, които археологически данни показват,  че са съществували  някога.
„Класическите гърци са  хора, които вече са знаели че излизат от просто една тъмна епоха.“,  казва Брандън Лий Дрейк, археолог от университета в Ню Мексико.

Древният хети от Анадола изчезват рязко около 3300 г. пр.н.е. Почти по същото време, египтяните са нападнати от  пиратски набези от така наречените „морски хора”. По същото време се срива и Микенската цивилизация в Гърция. В следващите 400 години, много древни градове са изгорени и сринати със земята, за да не се възродят никога повече.

Причината за това е обвита в мистерия. Някои говорят за суша, други за огромното цунами, причинено от вездесъщия и така популярен сега Санторини.

mikena2

Към този момент, Давид Каниевски, археолог от университета в Пол Сабатие-Тулуза във Франция, и колегите му събират древните утаечни ядра от соленото езеро в Ларнака, близо до Хала Султан Теке в Кипър. Езерото първоначално е пристанище, но остава без излаз на море още  преди хиляди години.

Спад в морски планктон и цветен прашец от морски водорасли разкри, че езерото някога било пристанище, отворено към морето, докато около 1450 г. пр. Хр, когато се трансформира в затворена лагуна. Цветният прашец също така разкрива, че от 1200 г. пр. Хр, селското стопанство в областта изчезва  и се появява отново  около 850 г. пр. Хр.

„Тази промяна на климата, причинява  лоша реколта, недостиг и глад, които пдовеждат до социално-икономически кризи и огромни миграции на хора“, пишат авторите на проучването.

Резултатите подкрепят идеята, че продължителна  сушата, причинила колапса на Бронзовата епоха.
Гладът може да е причинил огромна миграция на хора – което обяснява  мистериозните „морски хора”, които нахлуват Египет, каза Дрейк.

Ancient-Mycenae2

Както древните култури са се борили  за намаляващитена ресурси, както големите днешни градове на земята. В сърцето на тези тъмни векове, древните микенци загубили своята писмена система, наречена Linear B, както и кореспонденция между поколенията  се забавя  до тънка струйка, казва Дрейк.

По ирония на съдбата, тези, които са страдали през тези тъмни времена не са осъзнавали причината за своето нещастие. Събитията се случват в един период от около 200 години, достатъчно бавно, за да не го забележите през цял един живот

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.