Над 70 милиарда удариха „лошите” кредити в Гърция

Космическата сума от 70 милиарда евро достигнаха необслужените кредити в Гърция, съобщава в. “Катимериини”.  Ако към това се прибавят и загубите от Фонда за финансова стабилност при рефинансирането на малките банки, които са около 7 милиарда, то сумата набъбва до стряскащите почти 80 милиарда евро, допълва изданието.  Най-голям е проблемът при потребителските кредити, където всеки 4 от 10 не са обслужвани от месец март досега. Тенденцията се влошава и този дефицит подкопава опитите за рефинансиране на закъсалите банки.

Въпреки всички усилия и дори опрощаването на над 100 милиарда дълг на Гърция, през последните четири години сумата по така наречените лоши кредити главоломно расте. Все повече се говори за сценарий, при който да бъде създадена една „лоша банка”, която да поеме всички необслужени кредити, ситуация напомняща Кипър.

Факт е, че Еврозоната провежда предварителни консултации относно стартирането на трета антикризисна програма за Гърция в размер на над 50 млрд. евро, заяви пред ИТАР-ТАСС източник от европейските институции. Според него европейските лидери обсъждат частично отписване на дълга на Атина в размер на 4-5% от гръцкия БВП.

По думите на финансовия заместник-министър на Гърция Христос Стаикурас в периода от януари до юли тази година страната е регистрирала първичен бюджетен излишък в размер на 2,6 млрд. евро, изключвайки разходите за обслужване на дълга. По-ранните очаквания бяха насочени към първичен дефицит в размер на 3,1 млрд. евро.

Тези показатели предполагат, че гръцкото правителство за първи път през последните няколко години е положило значителни усилия в ограничаването на разходната част от бюджета.

В същото време, вземайки предвид плащанията по обслужване на кредитите, държавната хазна изпитва сериозен недостиг. Според гръцкото Министерство на финансите през изминалата година бюджетният дефицит е възлизал на 13,2 милиарда евро.

„Дефицитът в момента е 1% от БВП в сравнение с 6,8% от БВП за същия период на миналата година“, каза още Стаикурас.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.