Гърция ще позволи банкови конфискации на жилищата

Огъвайки се под натиска на международните си кредитори, гръцкият премиер Андонис Самарас ще премахне забраната над конфискации на жилища от страна на банките, когато има неплащане на ипотеките.

Това ще предизвика още по-голямо напрежение сред гърците, които вече страдат под бремето на тежките данъци, съкращения и намалени заплати. Това ще бъде един от най-сериозните тестове на Нова демокрация и премиера, чието правителство има тънкото мнозинство от 5 депутата в парламента. Още по-трагично е положението на ПАСОК, които ще се наложи да направят компромис с платформата си, гласувайки разрешението банките да конфискуват дори и единственото жилище на хората, които не могат да си позволят да плащат заемите си.

Министър Стурнарас заяви че забраната ще падне от първи януари 2014-та и банките ще започнат да конфискуват домовете на хората. ”Това е единственият изход за спасяване на банковата система, която заплашва да се разпадне от лошите кредити”, заяви той пред „Риъл нюз”. Той обаче премълча плана за намаляване на дълга, който позволява на кредитополучателите да преструктурират заемите си и по този начин да избегнат крайните мерки.

Според коментарите на пресата, всеки път когато се налага нова непопулярна мярка, Стурнарас започва да заплашва обществото с разпад на икономиката, като по този начин търси оправдание и разбиране. Няколко депутати от управялващите вече заявиха, че са недоволни от идеята и че това би изправило страната пред гражданска война.

По традиция от народните представители се очаква да гласуват безропотно партийните повели и законопроекти. Според депутатката от Нова демокрация, София Вултепси, вдигането на забраната е лоша идея. „Хората ще вземат пушки. По-добре пазарът на недвижими имоти да се срине, отколкото да настане гражданска война”.

Въпреки, че вече бяха похарчени 50 милиарда евро за рекапитализация, все още има дългове в общ размер на 250 милиона евро, които са на длъжници, обявили невъзможност за плащане, а банките настояват да си върнат тези пари, на всяка цена, въпреки че доходите на въпросната група се е сринала с повече от 50%.

Както вече писахме по-рано, 42 % е дяла на лошите кредити в сферата на потребителските заеми в Гърция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.