„Ферари” не са продавали кола в Гърция от две години

Имаше време, когато хората с доход над 50 000 евро годишно си купуваха Порше Кайен и Ферари, но тава вече е минало. Единственият магазин за Ферари в Гърция не е продавал кола от две години. Това се е случило в началото на 2012-та и от тогава никой не е поискал да си купи от супер колите. Това споделя Ангелики Карица, собственик на магазина и хлопва кепенците, за да излезе в почивка до поне средата на септември. Това превръща жената в най-самотния търговец в Гърция, пише вестник „Гардиън”. Според нея дори и супер богатите  корабни магнати, вече не си купуват скъпи коли, защото всеки се крие, че има пари.

Преди началото на кризата, приходите от продажби на автомобили са формирали 12 %  от общите бюджетни приходи. Сега, в сравнение с 2008-ма пазарът на нови превозни средства се е свил с цели 75 %, казват от асоциацията на автомобилните търговци. През същата изходна година са били закупени над 187 000 нови автомобила, от които 12 ферарита и над 300 поршета, докато за 2013-та цифрата е някакви си 37 000. Според специалистите в бранша, обаче причината е още една. Това са високите налози и такси в страната. Дава се пример , че автомобилите регистрирани в съседни държави през 2010-а са били 30351 докато за 2012-та са били вече стряскащите 22 000.

Има и друга стряскаща статистика за изтънелия джоб на гърците. Повече от половината автомобили в среден клас, а те са над 700 000 не са преминали теста годност или не са платили данъка си,  което е ярък пример за остаряването на автопарка и невъзможността на  хората да подържат колите си.

И отново се връщаме в автокъщата на „Ферари”. Собственичката отказва да каже на кого е продала последното  458 Spider, но според слуховете е бил британец, който е опитал да избегне данъците в собствената си родина.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.