Шок: Земята вече живее на кредит, магнитните полюси на Слънцето се обръщат

От вторник, световното население започна да живее на „кредит“, след като е изконсумирало всички ресурси, които нашата планета е в състояние да поднови за една година, съобщава profit.bg.
„От този вторник, 20 август, ние сме изчерпали ресурсите на Земята за 2013 г.“, съобщава Световният фонд за дивата природа (WWF). Човечеството достигна този таван за първи път на 19 декември 1987 г. Оттогава денят, наречен World Overshoot Day (Световен ден на превишаването) настъпва все по-рано. WWF изчислява, че за да покрием нуждите си, имаме нужда от планета и половина, а през 2050 г. вече ще са ни необходими две планети.
През тази година първенството по консумация държи Катар – ако цялото човечество потребяваше ресурси колкото малкото емирство, щяха да са ни необходими 6.6 планети като нашата, за да покрием нуждите си. След Катар се нареждат съответно Кувейт, Обединените арабски емирства, Дания и САЩ. Най-малко ресурси на планетата са потребили Афганистан, Тимор и Палестина.
Междувременно учени съобщиха, че се очаква магнитните полюси на Слънцето скоро да се обърнат.Причини за паника няма, успокояват експертите. Това се случва всеки път, когато звездата се окаже в пика на 11-годишния цикъл на активност. Според учените Слънцето вече е близо до момента, когато магнитните му полюси ще сменят местата си.
Изглежда, има не повече от три-четири месеца до пълната инверсия. Тази промяна ще предизвика вълнови ефект по цялата Слънчева система“, казва специалистът по физика на Слънцето Тод Хоксем от Станфордския университет, цитиран от РИА Новости.
Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума активност на Слънцето значително по-често има изригвания, повяват се „коронални дупки“ – области с повишена скорост на слънчевия вятър – и изхвърляне на плазма, което става причина за магнитни бури на Земята. В пика на слънчева активност северният и южният магнитен полюс сменят местата си.
„Полярното слънчево магнитно поле отслабва, снижава се до нула, а след това се появява отново, но вече с обратна полярност – това е нормален елемент от слънчевия цикъл“, казва Фил Шерер от Станфорд.
Сега данните от слънчевите обсерватории показват, че полукълбата на Слънцето се движат несинхронно към това „превключване“ – Северният полюс вече проявява признаци на готовност, Южният го догонва. „Скоро и двата ще сменят полярност и ще започне втората половина на 24-тия слънчев цикъл“, заключава Шерер.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.