Войната в Сирия: обратното броене свършва!

 Бранислава Бобанац, Никозия

Политическото и военно напрежение около евентуална интервенция на западните страни в Сирия днес продължи да се засилва, притиснато от започналото обратно броене до началния удар срещу режима на Башар Асад. След поредица от инфарктни консултации, срещи, заседания и телефонни разговори между лидерите, Западът все още бави решението си за Сирия. Американският президент Барак Обама обяви, че още не е взел решение за военния удар, тъй като директен военен ангажимент и намеса в гражданската война в Сирия няма да помогнат, но трябва да се даде “предупреждение” на Асад. Русия се обяви отново категорично против чужда военна намеса, като в същото време започна “планово” обновление на Средиземноморския си флот. Великобритания намери законово основание за нападението като “хуманитарна интервенция” и разположи 6 изтребителя в базата си Акротири в Кипър. Според телевизия NBC САЩ и техните съюзници ще започнат ракетен обстрел на Сирия през нощта в четвъртък срещу петък. Според друга информация за атаката ще се изчака мисията на ООН да приключи работата си в Дамаск, което трябва да стане в петък, 30 август. Какво още се случи днес и колко време остава до войната?

 “Тайфун”-и в Кипър

Обединеното кралство разположи днес шест изтребителя “Тайфун” във военно-въздушната си база Акротири в Кипър. Струпването на военна мощ в базата бе горещата тема на последните дни, част от неизвестните около използването на британските бази в Кипър станаха ясни с пристигането на бойната техника. Британското Министерство на отбраната обяви изпращането на шестте изтребителя като “разумна и предпазна мярка, за да гарантира защитата на интересите на Обединеното кралство и неговите суверенни бази в Кипър в момент на повишено напрежение в региона”. То поясни, че изтребителите няма да участват в преки военни действия срещу Сирия, а ще играят само отбранителна роля – те ще защитават районите на стратегическите британски военни бази на острова от потенциални ответни въздушни атаки от режима в Дамаск. Тайфуните са в състояние да прихващат и унищожават във въздуха изстрелвани от територията на Сирия ракети. В Акротири има около 2500 военни и цивилни служители, общо около 3000 души заедно с членовете на семействата им, както и 270 британски служители в мироопазващите сили на ООН, базирани в Никозия, които Великобритания иска да защити чрез “Тайфуни”-ите.

Кой ще защити Кипър и кипърите от ответен удар?

Разполагането на изтребителите в Акротири не бе последвано от никаква официална реакция или коментар от кипърското правителство. В навечерието на военното пребазиране външният министър на Кипър Йоанис Касулидис заяви, че Великобритания няма да иска разрешение от Кипър, но ще го информира за намерението си за използване на базите при евентуална военна операция срещу Сирия.

Само часове преди пристигането на изтребителите – късно вчера /сряда/, след специалната среща на кипърските министри и експерти, Касулидис подчерта, че няма реален, непосредствен риск за сигурността на Кипър с оглед на възможното развитие на кризата в Сирия и попадането на острова в зоната на евентуални военни действия. Според него това е “много хипотетичен въпрос и далечна възможност”, тъй като още няма решение какъв вид военна намеса ще бъде използвана.

Днес обаче, след разполагането на 6-те изтребителя, западни военни анализатори изразиха загриженост, че островът може да попадне в обхвата на ракети Скъд на Сирия. Разстоянието между нея и Кипър е 100 километра.

Липсата на ясни отговори накара бившия външен министър на Кипър Ерато Козаку-Маркулис да напише в своята страница във фейсбук: “Изтребителите “Тайфун” пристигат в Акротири, за да защитят британските бази и персонала на базите. Всичко е много добре от страна на англичаните да защитят своите интереси. Но кой ще защити Кипър и кипърците в случай на сирийски отговор с ракети или химическо оръжие? Кой ще даде достоверни отговори на този мъчителен въпрос? Аз не съм чула нищо все още!”

Политическите совалки

ООН: “ Ситуацията в Сирия трябва да бъде уредена по мирен начин, като се привлекат към диалог всички страни”, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун след разговори с президента и канцлера на Австрия Хайнц Фишер и Вернер Файман, съобщиха международните агенции. „Ние обменихме мнения за подхода за уреждане на конфликта в Сирия и стигнахме до мнението, че ситуацията трябва да бъде уредена чрез диалог“, каза Бан. Той заяви, че в близко време очаква доклад от инспекторите на ООН в Сирия, които разследват възможно използване на химическо оръжие край Дамаск.

САЩ: Президентът Барак Обама заяви, че още не е взел решение за намесата в Сирия, но според него пряко военно обвързване на САЩ в гражданската война в Сирия няма да е добро за ситуацията в страната. Той посочи, че очакваните удари от страна на САЩ ще бъдат ограничени до определени точки и няма да нарушат баланса на силите между сирийския режим и въоръжената опозиция. Според Обама възможната силова операция против Сирия няма да доведе до многогодишна кампания, както в Ирак.

ГЕРМАНИЯ – ФРАНЦИЯ: Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се съгласиха в телефонен разговор, че трябва да бъде предприет отговор на газовата атака в Сирия, нарушила правата на човека, предаде Ройтерс. Те се надяват на бързо приключване на разследващата мисия на ООН и незабавен доклад до Съвета за сигурност на ООН, така че той да може да изпълни отговорността си по отношение на това “чудовищно престъпление”.

В телефонен разговор с Владимир Путин германският канцлер Ангела Меркел е призовала руския лидер да съдейства за постигането в Съвета за сигурност на ООН на бърза и единодушна международна реакция спрямо събитията в Сирия. И двете страни смятат, че в рамките на ООН и в други формати ще продължи активната работа по политико-дипломатическото разрешаване на ситуацията, като по-специално е било отбелязано значението на разглеждането в Съвета за сигурност на доклада на инспекторите на ООН за евентуалната употреба на химическо оръжие в Сирия, се посочва в съобщението на Кремъл за разговора Меркел-Путин, проведен по инициатива на федералния канцлер.

РУСИЯ: Плановете за нанасяне на военни удари срещу Сирия са „открито предизвикателство към основните положение в Устава на ООН и другите норми на международното право“, се казва в позиция на руското външно министерство. Русия настоява да се даде възможност на експертите от ООН по химическите оръжия да завършат своята работа в Сирия. На този етап според нея е необходимо максимално да бъдат задействани политическите и дипломатическите инструменти.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Британският парламент беше свикан на извънредно заседание днес, за да обсъди сирийския въпрос. „Депутатите бяха извикани на този дебат, за да дадат отговор на една от най-ужасяващите употреби на химическо оръжие през този век“, посочи британският премиер Дейвид Камерън. Според него не става дума за взимане на страна, не става дума за нахлуване, не става дума за промяна на режима или дори за по-тясно сътрудничество със сирийската опозиция, а става дума за използване в големи мащаби на химически оръжия и за отговора на Великобритания на това военно престъпление. Според Камерън правното основание, въз основа на което Великобритания ще участва, е “фуманитарни причини” – т.е. защита на цивилни граждани от използването на химически оръжия.

Военното раздвижване

Русия започна обновяване на военноморския си флот в Средиземно море. Цитирайки източници от Генералния щаб, руските медии съобщиха за предстоящо увеличаване на състава на оперативното военноморско съединение в Средиземно море. Към бреговете на Сирия ще бъдат изпратени голям кораб за борба с подводниците от Северния флот и ракетният крайцер от Черноморския флот „Москва“, който в момента е край Латинска Америка. Високопоставен представител на ВМФ е уточнил, че става дума за планово обновяване на постоянната групировка в Средиземно море и това не е свързано с нарастващото напрежение около Сирия.

Военноморските сили на САЩ засилват присъствието си в района на Залива, увеличавайки броя на самолетоносачите си на два, съобщи Асошиейтед прес. Самолетоносачът „Хари С. Труман“ е пристигнал в Арабско море и по план е трябвало да заеме мястото на самолетоносача „Нимиц“. Той пък от своя страна е трябвало да се прибере. ВМС обаче са наредили на „Нимиц“, който е в Индийския океан, да остане засега.

САЩ вече са прицелили стотици крилати ракети „Томахок“ към Сирия, съобщават международните агенции. Вашингтон разполага с четири крайцера в източната част на Средиземно море, на всеки от които има по 56 ракети „Томахок“, способни да достигнат всяка точка в Сирия. Всяка от двете американски подводници в района носи до 150 ракети „Томахок“. В региона патрулират и две британски фрегати и носач на хеликоптери, но те не разполагат с крилати ракети.

Израел започна да разполага в северната част на страната ракетни комплекси „Пейтриът“, които са способни да прехващат балистични ракети.

Вариантите за военна интервенция

Според военни експерти и анализатори са възможни три сценария за провеждане на удара срещу Сирия. Според единия ще бъдат нанесени символични удари по армията на президента Башар Асад, като операцията бъде стремителна и кратка. Така ще се изпрати сигнал на Асад и Русия, че не става дума за мащабна операция за сваляне на режима. Вторият вариант е за по-продължителна въздушна кампания с нанасяне на интензивни, а не единични авиоудари, подобна на кампанията срещу Либия. Втози случай обаче Западът ще бъде въвлечен в сирийската гражданска война на страната на опозицията. При третата възможност САЩ и съюзниците им започват интензивни бомбардировки, след което се оттеглят и главната роля поемат други страни от региона, като Турция, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.