Оставка и ново назначение на главен прокурор на Кипър

Главният прокурор на Кипър Петрос Клеридис подаде оставка днес. За нов главен прокурор бе назначен съдията от Върходния съд Костас Клеридис. Официалната церемония по полагането на клетва ще е на 16 септември.

67-годишният Петрос Клеридис уведоми днес с писмо президента на страната Никос Анастасиадис за решението си да напусне поста на главен прокурор от 15 септември. Президентът изрази благодарност към него за близо 40-годишната му служба в името на правото и закона в Кипър.

За нов главен прокурор е назначен съдията от Върховния съд Костас Клеридис, съобщиха от правителството. Той ще положи клетва в понеделник, 16 септември.

Досегашният главен прокурор Петрос Клеридис е роден през 1946 г. и е завършил висшето си образование в Атина. След поредица от позиции, заемани в правната служба на републиката, от 2005 г. той е неин ръководител като главен прокурор на Кипър. Той представяше страната пред Европейския съд по правата на човека, член е на т. нар. Венецианска комисия.

През последните години Петрос Клеридис води като обвинител знакови за Кипър съдебни дела. Сред предизвикалите най-силен обществен отзвук са делата за най-голямата авиокатастрофа в историята на страната със самолета на авиокомпанията “Хелиос”, както и делото за експлозията във военно-морската база в Кипър на 11 юли 2011 г., при която загинаха 13 души. Главният прокурор имаше значима позиция и по различни казуси, свързани с банковата и икономическата криза в страната и договарянето с международните кредитори през тази година. През октомври миналата година полицията в Кипър разкри заговор за убийството на Петрос Клеридис.

Новият главен прокурор Костас Клеридис е роден в Никозия през 1952 г., завършил е образованието си в Лондон. Работил е като адвокат и съдия. От март 2008 г. е председател на Районния съд на Никозия – Кирения, от април 2009 г. е назначен за член на Върховния съд.

 

На снимката: Петрос Клеридис

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.