Фън шуй – магия за дома Част втора

Диляна Иванова

Цветове

Настроението се създава от цветовете. Ние ще видим огромно количество информация, но цветовете ви влияят по-бързо от всичко. Ето защо цветовете имат такова голямо влияние в обзавеждането и дизайна на вътрешното и външното пространство на дома, градината, офиса и др. Макар повечето домове, да са блокове от комунизма или оформени еднотипни уж модерни кутийки, боядисани в бяло, и бежово и сиво.

Във фън шуй всяка от зоните ба-гуа има съответен цвят. Правилно избраният цвят повишава енергията в съответната област на вашия живот. Разбира се хората едва ли ще тръгнат да боядисват цели стаи в определен цвят, а по-скоро да откроят един акцент в определен цвят, така че да пасва на интериора и да не разваля усещането за естетика на домакините.

За да повишите енергията Ци, опитайте да поставите червена светлина в зоната на богатството, ваза с нежни розови цветя в зоната на взаимоотношенията и скулптура от черен мрамор в зоната на вашата кариера. Съвсем скоро ще почувствате как фън шуй ви помага да намерите хармония около себе си.

Ако не ви харесва някой цвят, не го използвайте. Ако ви дразнят ярките цветове имате богат избор от стотици оттенъци. Ако не сте художник или дизайнер, обърнете внимание на следните моменти:

Червеният, жълтият и оранжевият цвят са топли цветове. Те действат възбуждащо. Зеленият цвят е спокоен, неутрален, тъй като е разположен в средата на спектъра. Синият, индиговият и виолетовия са хладни цветове, силно успокояващи.

Според Денис Лин, фън шуй специалист, жълтият цвят, символизира мъдрост и интелект, синия поощрява размислите и отпускането, зеления създава равновесие и здраве, червеният стимулира физическата активност и възбужда, оранжевият носи късмет и премахва притесненията, белия символизира чистота, виолетовия активира интуицията, а розовият предизвиква любов.

Цветовете са една необикновена сила и са способни да създават настроение. Всяка стая има свое предназначение в живота ви. Попитайте себе си какво настроение търсите и тогава изберете цвят, съответстващ на вашето търсене. Не бързайте с големите промени в дома си, може би е по-разумно първо да започнете от малките детайли, но с точни и правилни изчисления, например не голяма червена лампа в една стая, декоративна възглавничка в друг ъгъл и ще постигнете целта стъпка по стъпка.

Съвети

Като всяко изкуство и фън шуй предполага специално образование. То както и помощта на обучен специалист в дизайна на дома, ще има и определена цена. Но ако искате сега да направите промените, то приемете тези напълно безплатни съвети, за бърз фън шуй у дома:

  1. Най-важното е да почистите домът си от прах, стари вещи, ненужни предмети. Ако в зоната на парите имате шкаф със стара техника, понякога и развалена, но със сантиментален за вас характер, то тогава не са учудвайте, че имате само сантиментални спомени, но не и пари. Възможно най-скоро се отървете от тези вехтории, освен ако не става дума за антики и предмети на изкуството с голяма стойност. Стари и счупени предмети правят Ци хаотична и лутаща се, което не е добре и не ви помага в предвижване по служебната стълбица и създава финансов стрес и дори здравословни проблеми. А ако имате предмети, които не ви харесват или имате неприятни спомени, просто ги подарете, на някой, който няма да има емоционален проблем с тях.
  2. Добавете светлина и огледала.

Фън шуй приема, че огледалата са главните помощници, те отразяват енергията така добре, както и човешкият образ. Огледалата трябва да се поставят така, че да виждате пространството около и над себе си. По такъв начин вие ще имате пространство за развитие на идеи.  Огледалото трябва да е хубаво, да не е счупено и да има рамка. Най-добър ефект имат кръглите или овални форми. Никога не поставяйте огледала едно срещу друго, също не е добре да има огледало в спалнята, освен ако не е голяма и няма пряко отражение към спалнята. Защото огледало срещу леглото или над леглото, ще ви кара да се чувствате изморени и недоспали.

  1. Предмети от кристал усилват жизнената енергия и подобряват всяка зона във вашият дом. Ако например искате да оживите любовните си отношения, поставете розов кварц в зоната на взаимоотношенията.
  2. Висящи звънчета или камбани, привличат положителна енергия. Сложете звънче на входната врата. Неговият мелодичен звън ще ободрява и вас и вашите гости.
  3. Растенията могат да забавят твърде бързото движение на Ци в дълъг коридор и да трансформират енергията, застояваща в ъглите. Ако се стремите към кариерен ръст, „подсигурете“ тази зона с живи растения, като избягвате острите бодли, остри листа, защото те създават лоша енергия и създават конфликти и неуспех.

Разбира се всеки дом си има свое разположение и ако в дългия коридор няма достатъчно светлина, тогава варианта с цветята отпада, но може да използвате огледало.

Ако входната врата е разположена в зоната на кариерата и там има асансьор, създаващ безкрайно движение на Ци, то и вашата кариера ще бъде ту нагоре, ту надолу. Вашата задача е да поставите нещо тежко около входната врата, например скулптура, мраморна колона или шкаф.

Не ви върви в любовта? Тогава поставете в спалнята розови цветя. Не може да намерите работа, в кухнята поставете някакво произведение на изкуството в черни цветове.

Не ви стигат парите? Сложете три лилави възглавници на дивана в хола.

Не ви върви в учението? Поставете в кабинета си кръгло огледало в синя рамка.

Искате да подобрите имиджа си? Кухненските пердета трябва да са червени.

Омръзнали са ви скандалите у дома? Запалете червени свещи в хола.

Ако не искате да сте вече сами, огледайте се, какво в дома ви е само, единично, кое е онова нещо, което потвърждава семейният ви статус. В спалнята например трябва да имате две нощни шкафчета. За да привлечете партньор трябва да създадете енергията на семейната двойка у дома си. Романтични пейзажи, снимки и картини на хора, но само по двойки и излъчващи романтика, двойни свещници и др.

Ако в зоната на благополучието е банята, има опасност от изтичане на пари. Дръжте тоалетната винаги със затворен капак, а на вътрешната страна на вратата поставете огледало, което няма да позволи на енергията да изтече в канализацията. Най-лошото в спалнята е да има греди на тавана. Ако те са разположени по ширината на тавана това ще се отрази на здравето ви, а ако са по дължината на тавата, то двойката спяща там я очакват сериозни разправии и дори развод. Разбира се няма нужда да къртите гредите или да променяте покривната конструкция просто може да поставите нов таван от плоскости или да спите в друга стая.

Фън шуй не препоръчва:

-Да се използват огледални плочки. Те разбиват на части вашето отражение и от там вашият живот.

-Да комбинирате работен кабинет със спалня. Различните видове енергия ще се сблъскат и от там ще понижат вашите постижения и в двете области.

– Да стоите с гръб към вратата или прозореца, защото така се обричате на „удар с нож“ и няма да ви стига поддръжка в работата.

– Да имате „агресивни“ ъгли, ъгли на стената, ъгли на шкафовете, тавани, греди, там където седите, спите или работите.

– Вашето огледало срещу входната врата или направо срещу леглото. В първия случай, енергията ще излиза обратно от входната врата, във втория разрушава брака или се появява съперница/к за вашият любим/а.

– Да боядисвате големи повърхности с черен цвят. Той поглъща енергията, а нашата цел е тя да е в непрекъснато и спокойно движение.

-Да работите в кабинет разположен срещу асансьор, огледало, стълбище. Кабинет в края на коридора носи нещастие. А въжени завеси и живи растения смекчават Ци в дългия коридор.

Фън шуй севетва:

– Да усилите светлината в стаите като често да миете прозорците. Това ще позволи на слънчевата светлина да влиза във вашия дом.

– Поправете течащите кранове, това може да изтощи здравето и благосъстоянието ви.

– Колкото се може по-бързо заменете изгоряла крушка и счупените прозорци, защото те карат позитивната енергия да изчезне.

– Сменете лампите излъчващи дневна светлина с традиционните крушки, защото трептенето нарушава движението на енергията.

– Махнете кошчетата за боклук, по-далеч от зоните на здраве и богатство.

– Сложете картини, на които има изображение на водопад или истинско водопадче (има пластмасови малки, работещи с електричество) или пък аквариум. Това повишава енергията на богатството.

– Голям късмет предизвиква аквариумната рибка – арована, но тя е толкова скъпа, че може да я има само онзи, който вече е постигнал успех в бизнеса и има желание да го укрепи и запази добрата енергия в живота си.

– Сложете в дома си много растения, но най-добре на балкон, тераса или стълбища и коридори, защото цветята и зеленината са символи на положителната енергия, но вътре в спалнята развалят семейното щастие и водят към караници и изневери.

И ще завърша с цитат от мисъл на специалиста по фън шуй Лам Чуен: « Ако видите някакво безредие и сте в състояние да го промените, действайте, но ако поради някакви причини сте безсилни пред него, зачеркнете го от паметта си».

Фън шуй – магия за дома Част 1

Фън шуй за любов и късмет в романтичната връзка и в брака

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.