Гърция: ИКА закъса, пенсиите под въпрос

Държавният осигурителен институт на Гърция ИКА е в тежко финансово положение с дълг от над 8 милиарда евро, което поставя под въпрос изплащането на октомврийските пенсии. Само за въпросния месец, осигурителният фонд се нуждае от допълнителни 150 милиона евро за да се разплати с пенсионерите. Засега не е ясно от къде ще дойдат тези пари, обаче.

Според вестник „Катимерини” ИКА е в бедствено положение. Ситуацията е толкова трагична, че е възможно пенсионерите да загубят „много или всичко”, което са натрупали чрез вноските си за социално осигуряване през годините.

Агенцията е взела краткосрочен заем, за да се справи с положението, но има опасения че това е само временна мярка и положението ще продължава да се влошава.

Надеждите за приходи бяха възложени на авиокомпаниите, които не са плащали таксите си от четири години, но пък главоломно растящата безработица достигаща вече близо 30% бързо стопи тези надежди. Друг проблем са масовите фалити, които прекъсват възможността за финансиране на социалният институт.  От всички държавни длъжници, до момента само 6900 фирми са подписали споразумения за поетапно разплащане на задълженията си към ИКА.
Големят туристически наплив през лятото, също не успя да компенсира загубите.

Отделно от това, Тройката поиска Гърция поетапно да намали с около 4 % социалните вноски до 2016-та, но това според правителството ще доведе до още по-голям дефицит.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.