Никозия е обявена за “Град на мира”

Столицата на Кипър Никозия бе обявена за “Град на мира” и стана член на международната мрежа „Градове на мира“. Почетното звание тя получи по иницатива на Асоциацията за исторически диалог и изследвания и то бе обявено по време на честване на Световния ден на мира, което се състоя вчера.

Международната мрежа “Градове на мира” е световна общност, която се обявява срещу насилието и насърчава постигането на напредък, развитието на културата, утвърждаването на мира.

Тема на тазгодишния Световен ден на мира беше „Образование за мир“. В рамките на отбелязването му Асоциацията за исторически диалог и изследвания представи на обществеността видофилм, който отразява нейната визия за образованието в едно мултикултурно, езиково и религиозно плуралистично общество в Кипър. Бяха организирани и много други събитния, като колоездачна обиколка на Никозия, изложби живопис, конкурси, презентации на различни местни и международни неправителствени организации.

Никозия обаче остава единствената разделена столица в света. През която минава наложената след турската окупация буферна линия на ООН.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.