Референдум в Швейцария за минимална заплата за всички пълнолетни

Инициативен комитет призова всички пълнолетни швейцарци безусловно да получават всеки месец 2500 франка (2035 евро) от държавата

Известната с честите си референдуми Швецария отново ще гласува – този път дали да бъде въведена минимална държавна заплата за всички пълнолетни граждани, предаде Ройтерс.

Инициативен комитет призова всички пълнолетни швейцарци безусловно да получават всеки месец 2500 франка (2035 евро) от държавата. Целта е да се разгърне финансова мрежа за сигурност, която да помага на хората, останали без работа и източници на препитание.

Ройтерс коментира, че това е поредният пример за растяща обществена активност относно неравенството в доходите от избухването на финансовата криза насам.

Организаторите връчиха на 4 октомври събраните над 100 000 подписа, необходими за насрочване на референдум. Освен това те изсипаха пред сградата на парламента в Берн 8 милиона монети от по 5 рапен – по една за всеки от гражданите на Швейцария.

Инициаторите смятат, че средствата за минимална заплата частично може да се осигурят от системата за социално застраховане в страната. Датата на референдума ще бъде посочена по-късно.

Съгласно швейцарските закони гражданите имат право на собствени инициативи, чрез които общественото недоволоство се канализира в политическо действие. Страната обикновено провежда по няколко референдума всяка година.

През март бе подкрепен един от най-строгите в света режими за контрол над заплатите на ръководните кадри – сега вече мнението на акционерите за бонусите и обезщетенията има задължителна сила.

На 24 ноември предстои допитване по въпроса дали месечното възнаграждение на шефовете в една компания да не надхвърля годишния доход на най-ниско платения й служител – т.нар. инициатива 1:12.

Източник: webcafe.bg

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.