Град на 2700 години открит при устието на Струма в Гърция

Портик на 2700 години е открит при разкопки на мястото на древния град Аргилос в северната част на Гърция. Акцията е ръководена от Жак Перо, професор в университета в Монреал по класическа филология и Зисис Бониас , археолог от гръцкото министерство на културата и спорта .
Портикът е част от древната структура на града, място където е очертана древната агора – площад с много магазини.
„Портиците са добре известни от елинистическата епоха, от трети до първи век преди новата ера, но ранните примери са изключително редки. Откритото в Аргилос е най-старият пример от Северна Гърция и е наистина уникално „, заяви Жак Перо, който е специалист по Древна Гърция.
Разположен на бреговете на Егейско море,  древния град Аргилос е първата гръцка колония създадена в тази област около голямата река Струма. В своя връх през 5 в. пр.н.е., Аргилос е един от най-богатите градове в региона .

Археологически разкопки през 2013 г. откриха около 40 -метрова дължина от портика. На откритата площ е имало седем стаи, пет от които са били разкрити изцяло, всяка с размери 5 метра широчина и 7.5 метра дължина, с 2,5 – метрова стена.
През желязната епоха, Северна Гърция е Елдорадо за региона. По долината на река Струма , чието устие е разположено на по-малко от три километра от Аргилос, е имало многобройни златни и сребърни мини.
Със своите пристанища и близките мини, градът е бил на стратегическо място за търговия с благородни метали.
Но неговото благоденствие бързо намалява от средата на 5 век пр. н. е., когато атиняните основават близкия град Амфиполис . През 357 г. пр.н.е. Филип II Македонски завладява целия регион и депортира жителите от Аргилос в Амфиполис , новото  седалище на царя на Македония. Така опустял, Аргилос остава замръзнал във времето, за да може сега непокътнат да ни разкаже за бита на хората по тези места от древността.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.