Червеното цвекло е панацея за 15 болести

Червеното цвекло има смайващи лечебни свойства. Той е зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания, съобщават от испанското издание Hoy digital.

Древните гърци и римляни са го използвали за намаляване на висока температура. През Средновековието в Европа сок от цвекло е препоръчван, когато човек не е в състояние до консумира твърди храни. Римляните вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят. Според китайската медицина то укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Особено се препоръчва за жени в менопауза.

Съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати.

Хлорът в цвеклото е противоалергично и има прочистващо бъбреците, жлъчния мехур и лимфата действие.

Цвеклото има лечебно въздействие при 15 болести сред които са анемия, атеросклероза, хипертония, диабет (цвеклото съдържа цинк, благодарение на който, при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.)

Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.

Освен всичко друго, цвеклото се препоръчва за подобряване на паметта и съня, действа добре при дисменорея и климакс, подсилва имунитета. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче е безвредно за организма.

Източник: 24часа

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.