Български медии в чужбина подвеждат сънародници с обяви

Български издания в чужбина заблуждават сънародници с неверни публикации и обяви. В резултат доста нашенци ставали жертва. Това разкриха главните редактори на в. „Български новини“ за Кипър и Гърция Бранислава Бобанац и Иван Петрински на Деветата световна среща на българските медии, чието първо заседание бе вчера в Пловдив.

Нашенка, живееща в Атина, пострадала от обява, публикувана във вестник, който се издава на български език в гръцката столица. Тя олекнала с 2600 евро, след като отишла да търси консултация за заболяване. Оказало се, че попаднала на шарлатанка.
„Много е важна отговорността на медиите какви обяви публикуват“, предупреди издателката на в. „Български новини“ в Атина Бойка Атанасова.

Бобанац предупреди как някои BG медии зад граница подават подвеждаща информация, като тиражирали, че българите от чужбина, като се приберат в родината, щели да получават обезщетения от социалните фондове на страната ни. „Така се създава негативизъм у сънародниците, че източват парите за бедни в България“, коментира главната редакторка. Тя разказа, че често българските трудови аташета пращали нашенци директно в редакциите да им решават проблемите. „След като ние изпълняваме тази роля, тогава посолствата да насочват средства от бюджетите си към нас“, пошегува се Бобанац.

Шефът на БТА Максим Минчев, организатор на Деветата среща на световните медии, призова журналистите да работят за национални каузи. Такава е основната тема на превърналата се в традиция годишна среща на журналистите.

Събитието бе уважено от шефа на СЕМ Георги Лозанов, както и от неговите членове Иво Атанасов и Анна Хаджиев. Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев също бе в залата.
Соломон Паси изброи 5 постигнати национални каузи – Освобождението от 1878 г., Съединението на България, Независимостта от 1908 г., приемането ни за членове на НАТО и ЕС. Според него сега отношението между София и Брюксел било такова като между Малко Търново и София. Паси е категоричен, че страната ни трябва да продължи да се бори за Нобелова награда за спасяването на българските евреи.

„На каузата никога не идва времето, тя се случва въпреки него“, обобщи шефът на Атлантическия клуб. Българка, която работи в чикагски сайт, предложи да се превърне в кауза увеличаването на връзките между страната ни с българската диаспора в света. Иван Сотиров от в. „България сега“ в Чикаго настоя страната ни да се превърне в регионален образователен и научен център.

Преди първата работна дискусия в Пловдив деветата среща бе открита в Археологическия музей в София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова видя символика във факта, че срещата ще бъде в София, Пловдив и Велико Търново – три града, които кандидатстват за културна столица на Европа през 2019 г. „Затова започнахме с изпълнение на Бистришките баби и техните внучки, които са част от културното наследство, запазено в ЮНЕСКО“, каза Фандъкова пред българските журналисти от цял свят.

„Крайно време е да имаме нова и смислена обосновка що е то национална кауза“, смята министърът на културата Петър Стоянович, който също поздрави журналистите. Според него новата задача на националната кауза се нарича модерен национализъм и той е онзи превод на национални ценности, който трябва да бъде завещан на младите хора.
В мига, в който Стоянович излезе да говори, в публиката се изправи Даниела Горчева, издател на сп. „Диалог“ в Холандия, наду реферска свирка и започна да скандира „Оставка“. След края на речта му отново извика протестния лозунг няколко пъти и си седна.

Малко след това журналистите заминаха за Пловдив./24 часа

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.