МВФ слага ръка на влоговете

С шоково предложение, което е включено в шестмесечния доклад на Международния валутен фонд за икономическите тенденции в Европа  (Fiscal Monitor) и конкретно в едно приложение със заглавие „Един извънреден налог върху частните финансови средства”, създателите на Фонда предлагат налагането на данък върху влоговете на частни лица в банките!

Служителите на МВФ „виждат” финансов недостиг в размер на 6,5 милиарда евро в страната като измежду предложенията за покриването му е и еднократен данък върху капитала в размер на 10% от спестяванията. Естествено това предложение се обмисля да бъде приложено не само в Гърция, но и във всички 15 страни от Еврозоната.

По-точно, предложението е вписано на страница 49 от шестмесечния доклад на Фонда в отговор на риторичния въпрос, поставен от финансистите на МВФ, доколко „сме си взели урок от кризата?”. Отговорът, между впрочем, е във въпроса за „капиталовия налог”, тъй като според тях така биха могли при относителна „безопасност” да върнат страните към нивата на дълга от 2007 година т.е. преди да започне икономическата криза.

Те наричат налагането на „еднократния данък върху частни парични средства” „една интересна и справедлива извънредна мярка за възстановяването на устойчивостта на дълга”. Според анализаторите на Фонда те се позовават широко на … исторически примери за подобно извънредно данъчно облагане, подчертавайки, че „подобни налози са били одобрявани широко в Европа след Първата Световна война, както и в Германия и Япония след края на Втората Световна война”.

От Фонда допълват, че според видни финансисти (Pigou, Ricardo, Schumpeter и  Keynes – до промяната на становището му) са изтъкнали добри аргументи защо би било полезно и справедливо да се случи нещо подобно като мярка „за еднократна употреба”, която може би е по-добра от преустановяването на плащанията, както и като „цена, която поемат всички капиталисти, а не само облигационерите”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.