ЕЦБ преустановява временно приемане на гръцки държавни облигации

Увеличава се натиска за гръцките банки след решението на Европейската централна банка от 25 юли да спре да приема „представянето на гръцки облигации като обезпечение за рефинансиране заради изтичането на срока на програмата за преизкупуване на предоговаряеми ценни книжа, издадени или напълно гарантирани от гръцката държава”.

С две думи, от идващата сряда се преустановява достъпа на гръцките банки в Европейската централна банка. Така единствен източник на ликвидност за гръцките финансови институции остава извънредния механизъм на Гръцката национална банка.

Конкретно, както обяви Европейската централна банка „поради изтичането (на 25 юли 2012) на формата за изкупуването им, облигациите, издадени или натоварени с гаранцията на гръцкия бюджет ще станат временно не избираеми за употреба като обезпечение в операциите на валутната политика в евросистемата”. Според съответното съобщение на централната банка „след оценката на тройката за напредъка на реформите в Гърция, ще бъде преразгледан и приемането на гръцки облигации като обезпечение”.

На практика Европейската централна банка упражнява на свой ред натиск към гръцката страна с оглед и на изразеното намерение на правителството да пристъпи към предоговаряне на условията по спасителната програма след като категорично свързва по-нататъшното финансиране на гръцките банки с оценката на тройката, от която ще стане известна и … „съдбата” на програмата за приспособяване т.е. „съдбата” на по-нататъшната международна помощ за Гърция.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.