Протестиращи голи мъже отбелязаха годишнината от студентския бунт в Атина

Снимка в. Та неа

Голи останаха вчера за известно време двама френски граждани, живеещи в Гърция, по време на митинга за 40 годиниот потушаването на студентския протест срещу военната диктатура в страната.

Двамата французи свалиха дрехите си пред очите на взвода за борба с безредиците, които бяха отцепили района около сградата на Парламента. След като приключи протеста двамата се облякоха и се вляха отново в редиците на протестиращите.

Хиляди гърци отбелязаха 40-ата годишнина от бунта на студентите в атинската Политехника на 17 ноември. Макар и потушен с кръв от хунтата, техният протест доведе до краха на режима на Черните полковници. При нападението на армията с танкове и войници през ноември 1973 г. загиват 23 младежи, а над 1500 са ранени.

В неделя бе кулминацията на тридневното отбелязване на бунта срещу военната хунта, започнал с лозунга „Хляб, образование, свобода“. Годишнината се превърна в поредната демонстрация срещу рестриктивните мерки на правителството, налагани от кредиторите.

Шествието бе охранявано от над 6 000 полицаи. Голяма демонстрация се проведе и в Солун.

За гърците – 17 ноември се е превърнал в символ на свободата и протеста. 40 години по-късно. Мемориалът, направен от старата метална порта на Политехниката бе отрупан от цветя и венци.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.