ЦВЕТАНОВ: БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА АКТИВНО В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА СИГУРНОСТ

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД ВЕСТНИК “БЪЛГАРСКИ НОВИНИ”

Бранислава Бобанац

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов участва в проведената в Никозия на 23 и 24 юли неформална среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от страните-членки на Европейския съюз. Форумът бе в рамките на Кипърското председателство на ЕС.  Основните теми, които те обсъждаха, са политиката на ЕС в областта на миграцията и търсенето на убежище, кризата в Сирия, както и киберпрестъпността. Как Европейският съюз да използва миграцията и мобилността, за да допринесат те за икономическия му растеж, бе една от насоките за дискусии. Министрите поставят акцент и върху по-доброто управление на миграционните процеси, борбата с незаконната имиграция и интеграцията на имигрантите на трудовия пазар в приелите ги страни. Тези проблеми са изключително важни в светлината на представения на срещата Трети годишен доклад на Европейската комисия за миграцията и търсенето на убежище за 2011 година. Ситуацията в Сирия и възникналата в района хуманитарна криза могат да доведат до насочване на големи бежански потоци към страните от Европейския съюз. Затова министрите обсъждаха засилването на международната защита за региона чрез предоставянето на специални програми за подкрепа.

 

Министър Цветанов, нека започнем разговора ни с конкретен въпрос, засягащ българите на острова. В Кипър има много незаконно пребиваващи български граждани, част от тях участват в криминални прояви, които предизвикват недоволство в обществото. Имате ли информация и обсъждахте ли с кипърските си колеги този проблем? Ще се засилят ли наказателните мерки, дори депортиране, в такива случаи?

Не сме коментирали с кипърските колеги темата за нелегално пребиваващите български граждани в Кипър, но информационният обмен върви постоянно между правозащитните органи, получаваме и информация от българското посолство, и се стараем да реагираме максимално при такива сигнали. При подобни проблеми в страни от ЕС е имало случаи, когато ние сме командировали служители от Националната служба “Полиция” на територията на съответната държава, за да могат да се предприемат адекватни дейтвия. Целта е да не нарушаваме сигурността и спокойствието на съответната държава, а и като страна България да бъде солидарна с решаването на такива проблеми на територията на Европейския съюз. Досега сме имали такива случаи на изпратени наши служители в Австрия, Германия, Великобритания. В Кипър не сме изпращали, не сме имали случай, който да предизвика такава реакция от нас. По време на срещата в Никозия срещнах две българки, които работят в конгресния център, сред обслужващия персонал, и много се радвам, че са получили такава възможност.

Какво информирахте колегите си вътрешни министри за разследването по терористичния акт на летище Сарафово?

Имах възможност на закрито заседание да запозная министрите заедно с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом и директора на Европол за действия, които предприеха българските служби в координация и съвместна работа с нашите евроатлантически партньори след тежкия терористичен акт, който беше извършен на територията на България на летище Сарафово. Запознах нашите партньори с информацията, която имаме към настоящия момент, от момента на взрива и връщайки времето назад до момента, в който е установено, че камикадзето е стъпил на територията на страната ни. Благодарих също така на колегите за помощта, която получаваме от Европол, Интерпол, на двустранна основа с държави от ЕС, там, където има информация, която трябва да бъде проверявана, и, разбира се, с общите усилия на специалните служби на Израел и на САЩ.

(Подробното интервю четете в печатното издание на вестника, в събота)

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.