За да не отнесете късмета си не вдигайте трапезата на Бъдни вечер

Масата на 24-ти декември се слага от рано, за да снасят кокошките. По традиция преди вечеря най-възрастната жена в къщата окадява с тамян, а най- старият мъж вдига на високо погачата за да е плодородна годината, след това я разчупва, като дава на всеки по-едно парче. После всеки потапя по 1 хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави за да избягат болестите. А на който се падне парата от питата се смята, че той ще е голям късметлия през годината.

Трапезата на Бъдни Вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат, допълва още Семерджиева.

Задължително е на масата да има набъбващи храни – боб, ориз и др. Вярва се, че както нарастват те по време на готвене, така ще расте просперитета в семейството. Не трябва да забравяме и обредния хляб, споделя тя. Бъдникът пък символизира огъня. Той трябва да гори цяла нощ и да носи топлина в дома. Бъдни вечер е и първата кадена вечер.

На Бъдни Вечер е краят на Коледните пости, които продължават 40 дни. На празничната трапеза на Бъдни Вечер се сервират само постни ястия. Задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Това е традицията, която се спазва в трапезата в желанието да се събере семейството, но в нашия променен и противоречив свят дали ще бъдем изпълнени със светли мисли? Да почувстваме едно ново начало като стремеж към доброто – заслужава си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.