„Традиционни гръцки” обичаи с български имена

Интересно празнуване на коледните и новогодишните празници може да види човек с Северна Гърция или иначе казано Егейска Македония. Най любопитно е празнуването в градчето Орестико, в района на Аргос.

От Нова година до 2 януари, местните хора носят своите карнавални костюми и празнуват по необичаен начин. За разлика от останалата част от Гърция , в Орестико празнуват с карнавал по време на Коледа и особено около Нова година. В действителност , това е обичай на Западна Македония в Гърция, който има своите корени още от османски времена. Празникът се е запазил в автентичността си дори, след като регионът се е присъединил към Гърция след 1912-та година.

Orestiko_New-Year’s-Eve1
Хората в района ходят от къща на къща, пеят традиционни коледни песни за разлика от други места в Гърция, където хората просто се обличаш и празнуват в типичен съвременен начин. На първия ден от Новата година по обяд, има кукерски карнавал по централната улица на града.
Третият ден от карнавала, 2 януари, се нарича Патерица (!) и това е денят на жените, когато последните се преобличат и да се забавляват . Въпреки че повечето хора смятат, че карнавалът е обичай, свързан с бог Дионис поради голямото потребление на вино и използването на маски, възрастните хора в града казват, че датира от време на османското владичество.
Турците забранявали на хората да излязат през нощта, през цялата година, но по време на коледните празници , те са били по-толерантни. Разправят че по това време, комитите се преобличали с карнавални костюми и така успявали да си препращат съобщения.Orestiko_New-Year’s-Eve2
Най- интересен обичай е “ Патерица “ празнуван на третия ден от тържествата, когато жените се преобличат с мъжки дрехи и покриват лицата си,така че да могат да се забавляват, без да бъдат притеснявани .

На централния площад се събират всички музиканти предимно с кларинети и тъпани. По време на тридневните празненства, народни музиканти от цяла Западна Македония се събират в Аргос, за да се присъединят към местните жители за екстравагантното събитие.

 

One comment

  1. Много ми е неприятно, че трябва да ви поправям, но , то е за да не се подвеждат читателите ви.
    Селището се казва Άργος Ορεστικό, а не просто „Орестико, в района на Аргос“. Просто защото град Аргос се намира в Пелопонес – нерде Ямбол, нерде Стамбул, нали?
    „Традиционни гръцки” обичаи с български имена“ – не видях български имена!
    Пожелавам ви през новата година по-малко грешки в текстовете, за да продължаваме да ви четем.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.