На остров Тасос е намерен гроба на Александър Велики?

Темата или може би изкривената представа за нея, вече бе представена на министерство на културата, на гръцката църква, както и на Вселенската патриаршия в Константинопол. Досега никой не е дал отговор, не защото въпросът не е достоен за внимание, а защото историята може би не е представена правилно. Въпросът засяга редица любителски разкопки в района Арос във вътрешността на остров Тасос, които разкриха някои изключително странни находки. Така едно обикновено търсене на съкровище доведе до прага на изключително впечатляващо човешко произведение, древно или средновековно, за което никой не е подозирал. Някои го свързват с изгубената гробница на Александър Македонски или дори с легендарния Кивот, има и доста есхатологични сценарии. Резултатът? Разкритието на прословутия обект може да бъде едно от най-големите разкрития на 21 век.

Историята започва, когато 47 годишен жител на Тасос, моряк от гръцкия търговски флот се обажда по телефона на Георгиос Кофтерелис от експедиционната група „Питияс”: „Трябва да говоря с вас по един много важен въпрос. Не мога да ви кажа много по телефона, само три неща: наскоро разкрита македонска гробница, Александър Велики и Кивота на завета.” Това става повод за началото на едно лично разследване, което Георгиос Кофтерелис започва на острова. Посещава мястото, среща се  с участниците в разкопките, говори с местните жители на Тасос за легендите и мечтите, отнасящи се до мястото, които изглежда напълно отговарят на прословутото откритие, провежда географски анализ на събраните данни, цифровизация и възпроизвеждане на намереното, но все още невиждано разкритие.

Защо да е гробница и защо да е на Александър Велики?

В района наистина има някакъв открит обект, който според екипа от Тасос продължава доста навътре в хълма, тоест той е достатъчно голям, за да се усъмним в първоначалната версия за разкриване на скрито съкровище. От тук обаче до допускането, че става въпрос за гробница и то на Александър Велики има голяма пропаст. „Преди всичко размерът на обекта, показва, че е построен по заповед на владетел, , тъй като за да се построи нещо подобно, би трябвало същият човек да разполага с абсолютното владичество в района и самият размер доказва това нещо. Второ, символите, които открихме са два кръста. Едно от обясненията, дадени от група от Солун, след договорка с хора от Солунския университет Аристотел, е че единият е владетелски кръст, а другият е погребален символ. Ако се съчетаят това се разбира като „мъртъв владетел” най-вероятно е бил с генуезки произход. Трето, районът Арос е един от трите върха на равностойния триъгълник, който включва древния град Филипопол и лъва на Амфиполи”, разказва Г. Кофтерелис един от петимата осъществили разкопките.

„Македонският триъгълник”

Общо взето знаем, че в древна Гърция е било обичайно да се поставят светилища на конкретни разстояния помежду им, доста пъти създавайки триъгълници. Древният град Филипопол е създаден през 356 година пр. Хр., а древния Амфиполи през 437 година пр. Хр. тоест те са съществували при смъртта на Александър Велики. Ако този триъгълник е създаден умишлено, причината за избора на града на Филип е очевидна. Що се отнася до лъва на Амфиполи, той най-вероятно е мястото на гробовете на трима от най-значителните македонски стратези (Нарсис, Андростенис и Лаомедонас) тоест той е бил погребален паметник.  Така третият връх, районът на Арос бихме очаквали да също да бъде гробница и разбира се с подобна важност като тази в Амфиполи, така че да има логика в този така наречен „македонски” триъгълник.

Кога ще има яснота относно разкритието?

По въпроса защо не продължават разкопките, така че да излязат наяве необходимите доказателства г-н Кофтерелис обяснява: „Това, което чакаме е някои хора да повярват, че всичко, което казваме е истина. Ако е възможно да се намерят хора, които имат подходящото оборудване, за да картографираме мястото. Има такива уреди и благодарение на тях е била начертана карта на пещерата в Петралона много преди да влязат вътре. Тоест била е сканирана отгоре. Тази процедура се нарича подземно картографиране, може да се извърши на голяма дълбочина и да се установи дали има коридори, стаи, проходи и пр. На 1000% съм сигурен, че има нещо, но на мен кой ще ми повярва? Нека дойдат специалисти и това ще се промени. За съжаление ние нямаме финансовата възможност да наемем оборудване за укрепване. Залагам всичко, че още в първия ден ще намерим всичко, за което говорим тоест издълбан камък с кучешка глава, пещера, галерия, която се намира на 7-8 метра под повърхността и за да се изключи всякакво съмнение от измама, разходите, които се направят до намирането на находките, ще бъдат поети от нас, тъй като действително сме сигурни в това, което казваме. Така всеки спонсор ще бъде сигурен, че парите му ще отидат по предназначение. В заключение искам да кажа, че аз лично не желая да получа никакъв законен процент от разкритите находки. Тук не става въпрос за изгубено съкровище, а за нещо изключително грандиозно. Ние не сме отишли там сами, отведоха ни. Мястото се пази от горе. Става въпрос за нещо наистина голямо!”

 Въпросът трябва да се изясни.

От чутото и видяното до момента наистина в района има нещо доста интересно, достойно за внимание и по-нататъшни разкопки. Относно гробницата на Александър Велики и Кивота обаче всякакви твърдения са неоснователни и без достатъчно доказателства поне в традиционния смисъл на думата. Както казват гърците „под всеки хълм може да има един погребан Акропол”. Въпросът е да имаш достатъчно данни, за да твърдиш, че се намира под „твоя” хълм, а не под някой друг. Каквото и да има, темата си заслужава вниманието и трябва да се приключи, категорични са археолозите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.