Три милиона бездомни животни живеят в Гърция

Няколко гръцки природозащитни дружества поискаха от властта мерки за облекчаване и стимулиране на осиновяванията на улични животни с цел намаляване на броя на бездомните животни по улиците на Гърция. Те също така обвиняват Министерството на развитието на селските райони и храните в безразличие по въпроса.

Един от представителите на природозащитниците, Анастасия Боболакис обвини гръцкото правителство, че игнорира предложенията за вменяване на повече задължения на собствениците на домашни любимци, което води до нарастване на бездомните животни , както и печалбите на незаконните развъдници.

Популацията на бездомни животни в Гърция се оценява на 3 милиона . Според Боболакис, основните причини за това явление са три: безотговорните собственици, които изоставят своите кученца и котенца , вкарването в Гърция на най-малко 30 000 нови животни всяка година от страните от бившия Източен блок и незаконните развъдници. Точният брой на последните е неизвестен , но се предполага че са хиляди и не са подложени на никакъв контрол .

“ Най- честите места, където обитават бездомните животни са кофи за боклук, училища, паркове и супермаркети. Изоставянето на нежелани животни е практика в цялата страна. „, казва Боболакис добавяйки, че високите разходи за кастрация засилват проблема. Федерацията за хуманно отношение към животните и околната среда смята, че собствениците на животни, които раждат трябва да подпишат клетвена декларация, заедно с новият стопанин на животното, която трябва да се заверява в общинските регистри и да се налагат солени наказания на нарушителите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.