Стачките в Кипър продължават, синдикатите са поканени в парламента

Протестните действия в Кипър на работещите в СИТА, АИК и пристанищата срещу приватизацията на трите компании продължават. Обсъждането в парламента на спорния законопроект за денационализацията започва в понеделник и на заседанието са поканени представители на ръководствата и синдикатите в трите дружества.

Кораби и стоки остават в капан през уикенда на пристанищата в Лимасол и Ларнака, след проведената от персонала им 24-часова стачка в петък. Двете пристанища на практика са парализирани, тъй като в събота и неделя работещите в тях се въздържат от всякакъв извънреден труд. Отказът да работят извънредно е мярка на протест срещу орязаното заплащане за допълнителните часове, без предварително обсъждане със синдикатите.

Спирането на работа на пристанищата ще има сериозни финансови и икономически последици както за търговците в страната, така и за корабните компании, тъй като плавателните съдове ще бъдат обслужени чак в понеделник. Заради стачката голям брой кораби са променили посоката си, което означава, че кипърските търговци ще получат доставките си от тях най-малко след седмица.

Със синдикатите в пристанището на Лимасол е постигнато споразумение за нормално обслужване само на круизните и на чуждестранните военни кораби, както и на един кораб с портокали за износ поради чувствителността на товара. В пристанището на Ларнака общо девет кораба ще бъдат засегнати в трите дни /петък, събота и неделя/ от протестните действия.

Прекъсванията в електрозахранването в петък заради 12-часовата стачка в електраснабдителната компания АИК са засегнали почти всички напоителни системи и помпи на близо 4500 фермери.

Работещите в държавния телеком СИТА продължават стачката в понеделник, съобщиха от синдикатите. Те ще спрат работа за 3 часа, от 8.00 до 11.00 ч. През тях СИТА ще работи с минимален персонал за сигурност, магазините й в цялата страна ще останат затворени до 11.00 ч.

По това време ще започне и дискусията по спорния законопроект за приватизация в парламентарната финансова комисия. В началото на дебата работещите в СИТА ще се съберат на митинг пред сградата на парламента.

В Камарата на представителите в понеделник ще бъде пренаселено и горещо. На заседанието на финансовата комисия, посветено на законопроекта за приватизацията, са поканени да присъстват министърът на финансите, главният прокурор, председателите на Управителния съвет, генералните мениджъри и представители на синдикалните организации на СИТА, АИК и пристанищата, а също и представители на Кипърската фондова борса, на държавния панаир, на всички национални организации на синдикатите и работодателите, на различни професионални гилдии.

Остра дискусия се очаква от народните представители, след реакцията и изказванията на техните партийни лидери и ръководства. Възможни са значителни промени в одобрения от правителството проект, специално за разпоредбата решителната дума в процедурата за продажба да бъде на парламента, а не на правителството.

Напомняме, че законопроектът за приватизация бе приет от правителството в четвъртък, като четиримата министри от коалиционния партньор ДИКО се въздържаха от гласуване. Одобряването му от парламента трябва да стане до 6 март, за да може Кипър да получи следващия транш от 236 млн. евро от спасителния заем от тройката международни кредитори.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.