КОМПОЗИТОРЪТ ЮРИ СТУПЕЛ: БАЙ ГАНЬО И ДНЕШНИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЕПУТАТ СА МНОГО БЛИЗКИ

„Бай Ганьо си е жив и така, както вървят нещата, бая време ще си бъде между нас. Това обаче е повод отново да препрочетем Алеко Константинов на театралната сцена, да се посмеем на недъзите си и каквото можем – да оправим. Човек, който не си вижда недостатъците, не може да се смее над тях. Затова и днес са ни необходими автори като Алеко Константинов, за да ни напомнят, че не сме безгрешни, че всеки човек има недъзи, но, ако може, да си ги оправяме”.

Така композиторът Юри Ступел, автор на музиката към комедията „Бай Ганьо”, коментира пред „Български новини” духа, който тя носи. Спектакълът ще бъде представен от Сатиричния театър, София и „Театро Сатирико” на 29 и 30 септември в Никозия.

Спектакълът е по двете части на безсмъртното произведение на Алеко – Бай Ганьо пътува из Европа и Бай Ганьо се занимава с политика у нас. Текстът е пригоден за театралната сцена от писателя Георги Данаилов, като ролята на Бай Ганьо се изпълнява от Георги Калоянчев. Днес в този образ влиза синът му Ивайло Калоянчев. „Много е интересно да видите изпълнението му, актьорът дори визуално прилича на Бай Ганьо, а и бяга доста от това, което е правил баща му”, каза Юри Ступел. Обичаният актьор Славчо Пеев, който дълги години е работил в Кипър, се въплъщава в образите на Иречек и съдията. Добре известен на публиката е и актьорът Веселин Цанев. Измамената чешка съпруга, която е бременна и идва да търси бащата, е повече позната от малкия екран – това е телевизионната водеща Люба Пашова, която е завършила ВИТИЗ. Нейната роля е много смешна, тя говори на българо-чешки, издаде Ступел. Режиьсорът Никола Петков също е сред водещите имена в гилдията.

„Епохата в спектакъла е неизяснена. Ние не гоним нито чрез костюми, нито чрез обстановка дадена епоха – каза още композиторът. – Това са хора, които може да са днес, може да са били вчера, а може би и ще са утре. За съжаление, вглеждайки се в пиесата, виждам, че много неща в нея си остават съвременни – особено във втората част, в която Бай Ганьо се занимава с политика. Връзката на Бай Ганьо с днешния български депутат е много близка.”

Юри Ступел уточни, че репликите в спектакъла са запазени от автентичния текст на Алеко Константинов, не са „осъвременявани” с популярния днес разговорен речник, но въпреки това пиесата звучи изключително съвременно.

Пиесата е много смешна и няма да остане човек в залата, който да не се смее, обеща композиторът. „Да, животът стана много сложен, усмивката стана рядкост, но искам да кажа на читателите на „Български новини”: дори и в най-тежки мигове човек не бива да губи надежда, защото, ако я загубиш, ти потъваш. Бъдете оптимисти!”.

И ОЩЕ – ЗА БАЙ ГАНЬО И БАЙГАНЬОВЩИНАТА, ЗА ДИСАГИТЕ И ГУРБЕТЧИИТЕ, ЗА КЕЛЕПИРА И БАНКИТЕ…

ОЧАКВАЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С КОМПОЗИТОРА ЮРИ СТУПЕЛ!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.