10 неща, които не не знаете за гръцката митология

Много са историите в гръцката митология , които са широко известни в целия свят и много от тях са филмите, базирани на тях. През вековете  гръцката митология е поставила основата, върху това как хората мислят за техните предци , обаче , разказвачите на тези истории от поколение на поколение са променили някои от първоначалните факти, създавайки по този начин поредица от стереотипи относно древните богове на Гърция, както и други митични персонажи и същества, които не съвпадат с автентичните предания за тях и вижданията на древните

 1 ) Хадес не е такова чудовище
В действителност той е бог на смъртта и подземния свят и това добавя малко от тъмнината и злото. Негативът към него се дължи на факта , че той често се олицетворява като гръцката версия на християнският дявол. Въпреки това, той не е бил онзи, който избира да владее подземния свят. Той и братята му , Зевс и Посейдон, хвърлят жребие , за да решат кой, къде ще управлява. Така че, нека просто кажем, че царят на ада не е бил такъв късметлия и той остава в подземния свят. Ние трябва да помним, че въпреки репутацията му, Хадес не е този, който отговаря за осъждането или откупуването на душите . Това са тримата братя-полубогове – Минос, Аякос и Радамантис , които решават съдбата на душите.

2 ) Арес не е толкова мощен
Той може да е богът на войната, но той винаги се подчини на сестра си Атина. Неговото име може да е синоним на хаос и кръвопролития, но независимо от това , Атина също обладава войната и тя е именно богинята на отбраната и праведен битка ,  на която Арес се подчинява. Както се вижда в Илиада, Атина често се намесва от името на справедливостта и Арес винаги отстъпва.

3 ) Артемис (Артемида) е убиец
Тя е дъщеря на Зевс и сестра близначка на Аполон . Артемида е ловджийка и покровител на животните. В същото време , тя е богинята на раждането и унищожителят на младите жени . Тя веднъж убила шестте дъщери на Ниоба, заради обида на майка си, Лето.

 4 ) Тезей е просто манипулатор
Всеки знае историята за Тезей, който убива Минотавъра в Лабиринта в Крит. Той прави всичко с помощта на принцеса Ариадна ,която  взима със себе си , когато той напусна острова, само за да я изостави на гръцкия остров Наксос. Според Плутарх , когато Тезей основава днешната столица на Гърция, Атина, той решил, че най-добрият начин да засели новият град е чрез изнасилването на всички жени.
5 ) Горгоната Медуза (позната и от емблемата на Версаче), не е била единствената грозна жена
Медуза, със змии вместо коси е символ на грозотата и външния и вид е достатъчен за да вкамени всеки, който я е погледнал. Всъщност, та е единствената смъртна от трите сестри-горгони, които са не по-малко грозни и ужасни.

6) Повечето чудовища имат обща майка
Ехидна е сестра на Медуза и съпругата на Тифон, стоглавия на дракон. Те двете са родили много известни и ужасяващи чудовища като Немейския лъв, Цербер, Хидра и Ладон. Тя също е майка на Химера, Сфинкса, Сцила, на Колхиан – дракон и орел, който кълвал черния дроб на Прометей „всеки ден в продължение на цяла вечност, каквото е неговото наказание.
7 ) Зевс, серийният изнасилвач
Зевс е баща на боговете , но той също е баща на една огромна група от хора. Той използва божествената си сила, за да се превъплати на животно и да се докопа до ложето на всяка жена, която е харесал . Той съблазнява приел формата на змия, както Деметра, така и нейната дъщеря Персефона – която по-късно се жени за брат му Хадес. Той също така съблазнява Астерия и Егиния като орел, Бетис като коза, Европа като бик и списъкът продължава . Той също така се възползва от някои жени като им позволява да вярват, че той е съпругът им.
 

8 ) Олимпийските богове не са първите безсмъртни
Първо е Хаос, баща на Гея ( земята ) и Ерос ( любовта ) . Гея родила Уран ( небето). По-късно тя се омъжва за Уран и ражда титана Кронос (времето) . Кронос се жени за сестра си Рея и се раждат известните олимпийски безсмъртни – Посейдон , Деметра , Хера, Хестия , Хадес и Зевс.

9 ) Дъщерята на Пандора
Пандора е съпруга на Епиметей и майката на смъртната си дъщеря, Пирра . Заради брака на Пирра с братовчед си Девкалион , боговете изпращат масивен потоп да опустоши земята и смъртните . Въпреки това, Пирра и Девкалион успяват да оцелеят и след като искат помощ от оракула в Делфи , те хвърлили костите на Пандора на земята, така че светът да бъде повторно заселен . По този начин, Пандора е бабата на човешката раса .

 10 ) Екстремистката Афродита
Дори възприеманата като богиня на любовта Афродита има романтична връзка с Арес, от когото има три деца – Ерос (плътската любов) , Фобос (страхът) и Деймос (ужасът) . Ето защо тя често е свързвана с войната. Статуи и изображения на нея като воин – бронирана и въоръжена са били открити в няколко пристанищни градове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.