Трябва да се подкрепяме, защото България ни остана малко!

Едно специално блиц-интервю за в-к „Български новини“ от световноизвестната българка Валя Балканска

Валя Балканска от ранна възраст започва да пее народни песни вдъхновено и несравнимо. Надарена с космически глас, певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната песен на Валя Балканска е “Излел е Делю хайдутин”. През 1972 г. този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и  изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите “Вояджър” 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години.  През 2004 г. излиза албума “Глас от вечността”, в който са събрани едни от най-хубавите песни на родопчанката, сред които ‘’А бре юначе лудо и младо“, “Горо ле горо зелена“, ‘’Майчинко стара майчинко“ и други. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. На церемонията тя е придружавана от Петър Янев – гайдарят, с когото обикалят страната и света от много години насам.

Валя Балканска по време на митинга в Атина в защита на българските медици в Либия.

 

 

Здравей Валя, Къде те намирам?

– На път съм, пътуваме за участие към Пловдив.

– Използвам случая за да ти честитя и големият християнски празник Кръстовден. Знам че си вярващ човек, който изключително много уважава тези събития.

– Благодаря и на всички вас, честит празник! Да! Виж какво, ние сме хора и имам необходимост от вяра. Ако не вярваме в нищо, дори и на земята не сме необходими! А ако не вярваш в себе си, не можеш да вярваш и в другите около себе си. Първо в себе си трябва да повярваме!

– Обаждам се по специален повод, за предстоящото ви участие заедно с Петър Янев на събора на българската общност в Кипър.

-Първо искам да благодаря и се радвам че отправиха от българското дружество покана към нас. В Кипър хората са много топли и отзивчиви. За нас ще е удоволствие да се видим с българите и това, за което са ни поканили ще го направим!

– В което няма никакво съмнение. Досега не се е случило да се изложите.

-Господ да ни дава здраве, да можем да го правим по-дълго. Ето, днес бяхме на един благотворителен концерт в подкрепа на едно бедно семейство с шест дечица. Много хубаво семейство, много хубави дечица! Като цветя! И ние с Петьо( гайдарят Петър Янев) бяхме да ги подкрепим на концерта с няколко песни….да помогнем на тези хора.

– Да, ти си известна с благотворителността си и че подкрепяш хората, българските каузи независимо къде по света те повикат.

Ние ако не се подкрепяме за къде сме? За това са пътищата, за това се строят тези пътища.

– Като стана въпрос за пътища, ти си проправила доста пътища, образно казано и към нашите сънародници в чужбина. Никога ли не си отказвала, когато са те повикали?

-Ще участвам докато мога. Аз в себе си думата не, думата не мога я нямам. Когато спрат хората да ме викат, тогава ще спра да ходя.

– Дай Боже, още дълги години да успяваш да радваш и нас и нашите сънародници по света.

-Имам едно пожелание от едно момче и то е следното: Никога водата да не спира да тече и никога твоя глас и гайдата на Петьо да не спират!

– Сега сте заедно с него предполагам?

-Да, занеш че ние сме като залепени! Навсякъде сме заедно и той в момента шофира.

– Разбрах че в Кипър на събора ще участвате заедно с Илия Луков..

– Да и той ще бъде заедно с най-дългото хоро, което е негова инициатива и проект. После и други проявиха инициатива, но това си е негово. Както и аз изпях „Дельо Хайдутин” и след това много се опитаха да я изпеят. Но такъв е животът, ние проправяме пътищата и след нас и други ще вървят по тях.

– Ти си пътувала много през годините и си срещнала много наши сънародници. Как си ги видяла тия хора, какво мислиш за тях?

-Съжалявам наистина че са напуснали родината и семействата си, че са принудени да странстват по света, търсейки препитание. Да са аргати на други. И точно за това трябва да се подкрепяме, защото България ни остана малко. Хлябът ги принуди тези хора, сигурно никой не е отишъл да аргатува от добро, за единия залък.

– Валя, докъде ще доведе агресията, която ни залива отвсякъде?

-Ами вижте с какво ни занимава телевизията! И всичко това се гълта от децата. Понякога пътувам по цяла нощ, върна се и започвам да копая. Децата ми викат: „Мамо, ти кога ще си починеш?“ Ами аз съм селско чедо, винаги съм работила и това ме крепи. Ако легна и почна да гледам телевизия… ще се разболея. Ами тия деца, дето гледат насилие? Те не се ли разболяват?

– Имала ли си гаф на сцената?

-Няма такъв. Всичко може да се спаси. И когато решиш, че нещо ще направиш, просто го правиш. Усетиш ли страх, а не сила, спукана ти е работата. Всяка сутрин си казвам: „Господи, върви напред и аз след теб.“ Ако нямаш вярата, от теб човек не става. Може да е частица, ама трябва да я имаш. Господ те създава, изкарва те на бял свят, той те меси.

– И накрая да те помоля, да пожелаеш нещо на нашите читатели, на нашите сънародници в Кипър.

 

– Ще им пожелая да са задружни, да си помагат, защото това е най-важното когато си на друго място! Здраве и успех, където и да са!

 

–      Благодаря ти че отдели време за този разговор.

– И аз благодаря и поздравяваме заедно с Петьо, цялата редакция на вестника, с които сме правили много неща заедно и сме приятели. Дай Боже, скоро да се видим!

Български новини, 14.09.2012 г

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.