Нападение на крайнодесните в Кипър, правителството осъжда екстремизма

Екстремистката атака на членове на крайнодясната партия ЕЛАМ в Кипър срещу бившия лидер на кипърските турци Мехмет Али Талят в Лимасол в сряда вечерта бе остро осъдена от правителството на Кипър като проява на тероризъм и несъвместима с демокрацията и усилията за обединяване на страната.

Ексцесиите в Лимасол бяха предизвикани от около 100 члена на крайнодясната ЕЛАМ, които се опитаха да осуетят среща за перспективите за решаване на Кипърския въпрос, основен говорител на която бе бившият лидер на кипърските турци Мехмет Али Талят. Срещата на тема „Перспективи за решаване на Кипърския проблем и за обединението на Кипър” бе организирана от представителството на Европейската комисия в Кипър и редица обществени организации в Лимасол, в нея участва и посланикът на САЩ в Кипър.

Около 100 членове на ЕЛАМ се бяха събрали около културния център, където се провеждаше събитието, за да протестират срещу присъствието на Талят на него, съобщиха агенциите. В момента на неговата реч близо 80 крайнодесни са нахлули в залата, като са влезли в сблъсък с охраната, чупили са стъклата на входа, крещели са лозунги и обиди, хвърляли са бомбички и запалени факли, една от които е паднала близо до американския посланик. Те са отправили заплахи за физическа агресия срещу Мехмет Али Талят. Съобщава се за един ранен кипърски турски журналист. Впоследствие полицията е овладяла ситуацията, екстремистите са били изведени навън и срещата е продължила. Арестувани са трима души – двама мъже и една жена.

В изявление по-късно от ЕЛАМ подчертаха, че акцията им е била символичен протест срещу присъствието на Талят в Лимасол, което е било „предизвикателство, което не може да остане без отговор”.

Необходимо е да се изкоренят всички форми на фанатизъм, в противен случай няма да бъдат постигнати мир, разбирателство и устойчиво решение за страната, коментира Мехмет Али Талят.

Говорителят на правителството на Кипър Христос Стилианидис в официално изявление осъди категорично екстремисткото нападение. Той заяви, че подобни инциденти служат на противниците на решаването на Кипърския въпрос и нанасят удар в самото сърце на демокрацията. Стилиандис подчерта решимостта на правителството да се справи с тези прояви на тероризъм и незаконни действия по най-строгия начин, позволен от закона. Ние няма да позволим подобни инциденти, които носят срам за всички нас, да се случат отново, посочи правителственият говорител.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е поискал пълно разследване и привличане към отговорност на виновните за инцидента. Той е разговарял с бившия лидер на кипърските турци Мехмет Али Талят и му е поднесъл своите извинения за случая.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.