Емиграцията води до спад на брутния вътрешен продукт на България с 5%

Емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика, каза пред телевизия Bulgaria On Air Росен Иванов, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина. „Когато говорим за това обаче, трябва да разглеждаме въпроса от всички страни. Преди всичко една голяма част – не по-малко от 70% от трудоспособните емигранти, са напуснали страната по икономически причини. От друга страна обаче, те внасят в родината си между 1 и 2 млрд. евро на година, според различни изследвания. Според БНБ сумите са около 800 млн. евро. Но тези постъпления не бива да се разглеждат отделно от европейската статистика, според която емиграцията води до спад на брутния вътрешен продукт на България с малко над 5%“, коментира Иванов.

Той добави, че има примери как цели държави се издържат от емигрантските диаспори, като сред тях посочи специално Гърция. „Емигрантите са помогнали много за развитието на тези страни. Затова е изключително важно да работим с българите, където и да са по света“, допълни експертът.

Росен Иванов призова да бъде създадено Министерство на българите в чужбина и да има вицепремиер, който да отговаря за сънародниците ни зад граница. „Не може над 3 млн. българи по света, което е една трета от нашия народ, да бъде разпиляна по отделни ведомства. Такава е политиката сега и не смятам, че това работи. Държавната политика към такава голяма част от един народ трябва да бъде централизирана и да бъде подчинена на строги правила. Българските представителства са малко на брой. Имаше и доста съкращения във Външно министерство. Нужно е да се намери решение и да се създаде стратегия“, смята бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина.

One comment

  1. Много точно казано, ала дали ще има кой да го чуе от текущото статукво? Може би промяна в нагласите ще дойде с изменение в политическата ни класа, с нови и по-загрижени за народа ни управници, вкл. за сънародниците в чужбина. На сегашните не им пука нито за тези, които сме тук, нито за онези, които са прокудили в последните 25 години, а единствено от статистически електорат за мандати, фондове, комисионни.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.