Константина Кунева кандидат за Евродепутат в листата на СИРИЗА

Българката Константина Кунева ще бъде кандидат за Евродепутат от радикално лявата СИРИЗА.

Тя е приела предложението на лидера на основната опозиционна партия в Гърция  да бъде включена в евробюлетината.

Кунева е на 6-та позиция в листата на СИРИЗА.

СИРИЗА със сигурност, ще бъде победител на изборите, коментират политолозите. Колкото повече наближава моментът за възкачването на СИРИЗА на власт, толкова тази партия променя своите политически позиции и най-вече нагласите на своя електорат. При всеки случай СИРИЗА разширява електоралната си база. Рязко расте и нейното политическо влияние.

Политическата проницателност на лидера й Алексис Ципрас миналата година се свеждаше до факта, че той се осмели да прокара нечувания от времето на гражданската война лозунг за “правителство на левицата” в Гърция, осигурил на изборите през май 2012 г. 17 на сто от гласовете.

Точно с това послание Ципрас успя да придърпа гласове от партиите на левицата и някои движения, като се започне от комунистическата партия, която затъна и стигна до най-ниския получаван от нея на избори процент от 4,5 на сто. СИРИЗА откъсна половината от нейните гласоподаватели от 536 хиляди през май тя остави на комунистите 277 хиляди през юни .

СИРИЗА взе още над 130 хиляди гласове от еколозите, както и още 85 хиляди от гражданското движение “не плащам”. Така, тази партия скочи до 27 на сто на изборите през юни 2012 г.

Оттам насетне СИРИЗА коренно промени позицията си. Нейният водач Ципрас реши партията да стане изразител на гнева и отчаянието на най-широките социални слоеве, чийто жизнен стандарт се срива заради получаваните от правителството заеми и заради водената от него политика на рестрикции.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.