Не всичко е пари, трябват сърце и приятели, които да обичаш и уважаваш

ТОНИ ДАЧЕВА ПРЕД В. „БЪЛГАРСКИ НОВИНИ”

Намерихме Тони Дачева в дискотека „Сън сити“ в Атина, където тя в два поредни дни имаше участие. Преборвайки се със стотиците й фенове нашият екип взе кратко интервю с невероятната изпълнителка. Ето какво споделя тя за вече четвъртото си гостуване в Гърция, за своите бъдещи проекти, за своите 25-години на сцената…

Тони ти си легенда. Да си на сцената и в сърцата на хората, не е лесно, а ти си цели 25 години на върха. Как успяваш?

Не е лесно. Иска се постоянство, да си обичаш работата и най-вече да имаш хубави песни – запомнящи се, които хората да харесват и да се събират за тях. Това е най-хубавото, най-удовлетворяващото е да си оставил една диря след себе си и едно творчество, което хората да харесват и вече след 25 години да пеят песни, които ги знаят от началото на кариерата ми.

В една песен пееш: „Сега по-силна съм от вчера.“. По силна ли е Тони Дачева днес?

Да, това е една песен записана преди две години. Поне се старая да бъда по – силна, това е едно послание към всички. Всички да се стараят утрешният ден да се чувстват по-добре от вчерашният и да гледат напред с оптимизъм. Много оптимистичен текст и аз много си я харесвам тази песен и дали аз съм по-силна…старая се!

Какви творчески проекти разви през 2012г.?

През 2012 не успях да развия почти нищо, но сега съм поръчала две нови песни, които очаквам другият месец да бъдат готови и ще ги запиша в най-скоро време. До нова година предполагам, че ще имам поне един клип, за да зарадвам моите фенове, защото годината беше много динамична и имах достатъчно песни, които все още се слушат, така че нямаше нужда да бълвам непрекъснато някаква продукция. Излишно е според мен. Трябва да се правят, качествени и хубави песни, а не само да се пускат песни, за да се каже, че съм направила някаква песен. Затова и не бързах и сега ми попадна хубава мелодия и в момента очаквам текста, сега като се прибера сигурно ще е готов и я записвам. И аз нямам търпение така нещо ново да направя.

Какви песни подбра за почитателите си в Атина?

Вече за четвърти път идвам в Атина. Преди 5-6 години гостувах отново тук в тази дискотека с Валя Балканска. Преди това съм идвала и с Найден Милков и с Ивана, така че имала съм доста срещи с моите фенове тук в Атина. Моят репертоар е насочен към по-старите ми песни, към песните, с които хората са израснали и ги знаят. Както виждам тук тази вечер са хора от друго поколение, не са от младото поколение, хора, които предполагам имат много спомени на моите песни. Затова и ме познават и затова са и тук. Винаги се съобразявам с аудиторията, как и какво да пея. Имам богат репертоар. За двайсет и пет години имам двайсетина албума може да се каже.

Тежка ли е короната, която носиш на прима във поп-фолка?

Естествено, че е тежка, това е отговорност. След като хората имат доверие в теб и те уважават, ценят и са те направили да си Тони Дачева през всичките тези години, ти си длъжен да отговориш подобаващо. Да си отговорен към всичко това и да уважаваш почитателите си най-вече.

Планираш ли и други турнета за българската диаспора по света?

Аз нищо не планирам, при мен нещата се случват спонтанно. Когато някой изяви желание да ме покани, се обръща към фирмата, към която работя и получавам покана и гостувам. В този живот, човек като си прави дългосрочни планове и нали знаеш има един лаф:  „Планове не си прави, защото Господ може да има други планов за теб“. Така че се оставям на течението.

Изглеждаш прекрасно, как поддържаш форма?

Благодаря за това. Поддържам форма с малко тренировки и диетка, но мисля, че всичко се дължи на гена ми. Дългите изтощителни нощи по дискотеките и заведенията също не ти дават възможност да понапълнееш, но това в кръга на шегата. По принцип спазвам диета, така или иначе по здравословни причини и щом казвате, че изглеждам добре, радвам се! Аз имам някой забележки към себе си, но ще ги оставя за мене.

Има ли разлика в музикалната сцена в България и в чужбина?

Разлика не бих казала кой знае каква голяма, освен това, че тук хората са по зажаднели по родното. Гурбетчиите се радват повече и с по-голям интерес и то се вижда. Където отидем се събират хората, докато в България е понаситено в това отношение. Макар че и на вън хората започват да стават пренаситени от изпълнители, защото постоянно гостуват всякакви от всички компании. В цял свят, в цяла Европа, гостуват изпълнители, така че не е като едно време, когато беше забранено и беше с визи, сега нещата са по-лесни.

Какво се случва в личният ти живот? Има ли някой, който да е заслужил любовта ти?

Няма никой в момента с който да се похваля и който да заслужава вниманието ми. За съжаление, разбира се. За личния живот аз не обичам кой знае какво да говоря, защото то почти всичко се знае. Дванайсет години делих с един партньор с който имахме дуетни изпълнения, но всяко начало си има своя край. Поради разногласия или гледане в две различни посоки, нещата стигнаха и до този развой. Разделихме се и сега не си струва да коментирам личния си живот, защото няма нищо интересно, край мен в личен план. Ухажори колкото искаш , почитатели колкото искаш…Така че сърцето ми, все още чака своя избраник, да дойде някой ден.

А как те прие вчера тук публиката в Гърция?

Много добре, много радушно. Аз искам да благодаря на Джеймс, на моя приятел Джеймс, който ме покани. Той наистина е много гостоприемен и готин.  Направи хубава организация и за двата концерта. Заведението беше пълно, мисля, че стана много хубав купон, останаха доволни според мен. Раздадох се максимално.

Посланието ти, към хората, които са в чужбина?

Посланието ми е да са живи и здрави най вече и да бъдат по единни, да се обичат, да се уважават, защото когато човек е навън е много важно е да усещаш подкрепата от сънародника си и да имаш усещането, че не си сам в една друга държава, а доколкото съм чувала, това не е така. Затова пожелавам да излизат, да се забавляват, да са по единни, да не си завиждат. Всеки е излязъл защото има нужда, всеки има семейства, всеки иска да изкара някой лев. Най-важното е човек да има душевност, душа. Не всичко е пари в този живот. Човек трябва да има и сърце и да уважава ближните си, приятелите си, това е най-важното.

Разкажи за феновете. Все пак се радваш на народна любов…Има ли такива, които прекаляват с вниманието си?

През всичките тези двайсет и пет години съм се научила как да се държа с феновете си и най-важното е да не покажеш, колкото и понякога да ти е писнало и да ти е дошло до гуша, защото е имало и такива моменти и човек се измаря. В края на краищата ние сме хора, като всички останали и когато ти се съберат по дълги участия и с подпийнали фенове, понякога не е много забавно, но справям се, гледам по – лекия начин, да не ги обидя.

Рецептата ти каква е?

То няма рецепта, това си е индивидуално нещо. Рецептата е според човека, според това, което искаш, това в което вярваш. Най-важното за мен е да бъдеш добронамерен, защото това, което ти излъчваш и даваш на хората, това и приемаш. Човек каквото носи в себе си, това и поглъща. Не можеш да изсипеш лимонада, като носиш портокали в себе си. Стиснеш един лимон ще пусне лимонада. Истината е, че каквото имаш вътре в себе си, това и получаваш. И в крайна сметка моята рецепта е да бъдеш естествен, да бъдеш себе си, да си с народа, да ги обичаш и уважаваш и да получаваш същото.

Български новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.