Еврозоната не успя да договори помощта за Гърция

Министрите на финансите на страните от еврозоната не успяха да постигнат окончателно споразумение по спасителната помощ за Гърция, след като преговаряха близо 12 часа, съобщиха световните агенции. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви днес сутринта, че преговорите за отпускането на транш от 31.5 млрд. евро за Атина ще се възобновят в понеделник. „Много сме близко до решение, но трябва да се съгласуват редица технически детайли. На този етап е още невъзможно постигането на компромис“ между 17-те страни от еврозоната и Международния валутен фонд, отбелязва Юнкер.

Основният проблем в еврогрупата

Основната тема на срещата беше как да се покрие недостигът от 32.6 млрд. евро по спасителната програма за Гърция. Недостигът се появи, след като миналата седмица министрите се съгласиха да дадат на Атина две допълнителни години, за да оздрави финансите си.
Австрийският министър на финансите Мария Фектер посочи, че  не иска „да се дават свежи пари, защото е трудно да го обясним на данъкоплатците си“. Сред другите предложения са намаляване на лихвите по кредитите за Гърция или удължаване на падежа на кредитите.

Разминаването с МВФ

Освен че от Гърция се изисква да покаже пълна ангажираност с икономическите реформи, кредиторите искат да са сигурни, че дългът на страната, който се очаква да достигне 190% от БВП догодина, ще бъде сведен до управляеми нива. МВФ и еврозоната изпаднаха в противоречие относно това дали оригиналният срок за свеждане на задълженията до 120% през 2020 г. да бъде отложен с две години.
Опциите за понижаване на дълговете включват намаляване на лихвите по сегашните двустранни заеми, увеличаване на падежа им, намаляване на таксите, събирани от временния спасителен фонд EFSF и обратно изкупуване на дълг. Германия е предложила идеята оставащите в частни ръце дългове за 60 млрд. евро да бъдат изкупени от Атина на една четвърт от номиналната им стойност.
Гърция получи втора програма за финансиране от еврозоната и Международния валутен фонд през февруари, но изплащането на помощите беше замразено през юни, след като извънредните парламентарни избори и задълбочаващата се икономическа депресия попречиха на приемането и прилагането на реформите.
Гърция очаква да получи накуп 44 млрд. евро, ако Еврогрупата даде зелена светлина за изплащането на тази сума вместо на транша от 31.5 млрд., като по този начин Атина ще получи едновременно три транша.

Източник: в. „Капитал“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.