Лихадонисия: Гръцките Малдиви!

Лихадонисия, са наречени Малдивските острови на Гърция. В северната част на залива на Евбея , между Камена Вурла и Евбея , има група от острови , наричани Малдиви и Сейшели от местните жители. Тази група от острови, Лихадонисия, възниква след голямо земетресение преди хиляди години . До преди години е имало местни жители, но днес никой не живее там. Островният архипелаг е защитена природна територия. Островите са перфектна морска дестинация за еднодневни екскурзии и изследвания .
LIXADONHSIA4

Най-големите от групата са Строгили и Манолия, докато по-малки острови са Малко Строгили , Стено и Вайя и най-малките от тях са наречени „пондиконисия” . На един от тях има и плаж с всичко най-необходимо. На един от островите са открити останки от древно селище, а на друг има и църква, където се провеждат сватби и кръщенета. Морското дъно „Лихада” е изключително богато и живописно с многото стари потънали кораби  и привлича водолази и почитатели на гмуркането.
liha5
Маршрути с лодка се извършват ежедневно от пристанището на Агиос Георгиос , както и от Камена Вурла в Северна Евбея . Билетът струва 5 евро за възрастен и 2,50 евро за деца.

Маршрутът трае 5-10 минути и лодката оставя пътниците в Строгили, единственият остров, на когото има плаж. Освен от огромното разнообразие на храни , може да се насладите на компанията на тюлени, които са избрали архипелага за постоянно пребиваване.

Райското местенце, на един хвърлей от континента, дава усещането че сте на екзотично място, на хиляди километри от цивилизацията.

4 коментара

  1. Г-жо, използвали сме нарочно тази транскрибция на името на острова – Евбея, защото е по-познато на хората извън Гърция, включително на българския читател. По същия начин, остров Керкира е известен предимно като Корфу, а град Тесалоники като Солун. Нямате нищо против, надяваме се. Поздрави!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.