Испания: Крал Хуан Карлос се отказва от престола

Испанският крал Хуан Карлос реши да абдикира, обяви министър-председателят на страната Мариано Рахой. „Негово величество крал Хуан Карлос току-що ме информира за желанието си да се откаже от трона и да започне процес на наследяване. Убеден съм, че това е най-добрият момент за тази промяна“, съобщи Рахой.Крал Хуан Карлос, който е на 76, е управлявал от 1975 г. насам.  Краля се отказва от престола в полза на сина си принц Фелипе. За голяма част от царуването си, Хуан Карлос се разглежда като един от най-популярните монарси в света.

В последните години много испанци са загубили доверие в него, най-вече заради съдебните дела срещу дъщеря му и нейния съпруг.  Той добави, че кралят се оттегля по лични причини. За да се случи това, ще има специална промяна в конституцията.

76-годишният Хуан Карлос страдаше от здравословни проблеми през последните години. Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г.  и спечели уважението на своите сънародници, като човек повел превел Испания през прехода към демокрация.

Мариано Рахой заяви, че крал Хуан Карлос ще направи обръщение към испанският народ и    обяви извънредно заседание на кабинета утре.  „ Аз се надявам, че в скоро време, испанският конгрес ще бъде в състояние да одобри ръкополагането на принц Филипе. Крал Хуан Карлос е лидерът на нашата демокрация и е най-големият символ за нашия живот в мир и свобода.“- допълни испанският премиер.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.