ЖИВЕЯ С ПЕСЕНТА, КОЯТО Е В СЪРЦАТА НА ХОРАТА

ТЕОДОРА ПРЕД ВЕСТНИК „БЪЛГАРСКИ НОВИНИ”:

 Поп-фолк звездата Теодора е започнала кариерата от народната музика. Родената през 1982 г. бургазлийка завършва средно музикално училище в родния си град, със специалност „Народно пеене и пиано“. Две години пее в хор към ансамбъл „Нефтохимик“ – град Бургас. А след като завършва средното си образование се явява на прослушване и е приета за артист-хорист в ансамбъл “Странджа”. Близо 5 години певицата е изцяло фолклорен изпълнител, но звездата й изгрява, когато се ориентира към модерното и по-комерсиално поп-фолк звучене. „Гаси тока”, „Смешна цена”, „Изневерявам ти”, „Моят номер” са сред най-известните й хитове. Първата й записана песен е „Желание за грях“ и дава името на нейния дебютен албум, издаден през 2005 г. Следват още четири – „Някой като мен“ ,“Недовършена целувка“ , „Мой късмет“ и ,,Моят номер” . През 2010 г. с DJ Jerry прави големия си хит „Моят номер” и издава албум с това заглавие, като прави бляскава промоция. През 2005 г. изпълнителката получава трета награда за авторска македонска песен за песента й „Отвори се, земьо“, представена на „Пирин фолк – Сандански”. На следващата година на международния музикален фестивал „Охрид фест – Охридски трубадури“ в Македония певицата е удостоена с награда за принос към развитието на балканската музика. Теодора прави няколко съвместни денс парчета с известния гръцки диджей Пантелис (DJ Pantelis) – „Опа“, „Пръста няма да си мръдна“, ремикса на песента „Гаси тока“, „Онази“ (2010). Запомнящ се е и дуетът й с турската звезда Sinan AkcilCumartesi, който тя прави през април 2011 г. На вторите Балкански награди през същата година Теодора и Йоргос Яниас печелят награда за „Най-добър балкански проект” за песента си ,,За теб живея”. Теодора има много участия извън България – Гърция, Кипър, Белгия, Македония, Сърбия, Хърватия, Албания, Холандия, Турция и САЩ.

Теодора, за втори път си в Кипър. Какви са впечатленията ти от българската публика на острова?

В Кипър бях преди 6 години, много неща съм забравила и сега почти всичко ми е ново. Радвам се, че са дошли много хора, може би някои са били тук и при предишното му гостуване, други са много млади и срещата ни на живо е за първи път. Щастлива съм, когато има много хора, настроени за купон, тогава става много хубаво и на мен ми е по-лесно, защото са дошли да гледат и чуят мен. Публиката в дискотека „Алалум” е невероятна! Много съм щастлива да съм с вас, да се веселим като истински българи!

Изнасяш много концерти в чужбина и пееш за българите в другите страни, как те приемат там?

Мога да кажа, че с нетърпение ни чакат навсякъде. Винаги има много голям интерес. Някъде съм ходила по няколко пъти, хората ме познават и искат отново да ме чуят. Другаде отивам за първи път и на хората им е интересно да ме видят на живо. На мен много ми харесва и много обичам да пея извън България, за българи извън страната ни, да се срещам с хора, които живеят в чужбина, но мислят за България. И по някакъв начин и аз допринасям за това. Очакват ни, защото има и носталгия, няма как да я няма. И аз, ако живея навън и дойде някой български изпълнител, сигурно ще искам да чуя едно българско хоро, поне едно, и българските песни.

Какво подбра за българските си фенове в Кипър?

Като цяло съм подготвила повече песни за танц, за купон. Включила съм най-хитовите ми песни. Специално за всички двойки на дансинга са част от моите най-хубави балади. Има много хубави миксове с български народни песни и хора, това е задължително, защото сме българи, макар и далеч от родината, и си обичаме нашите песни.

Ти си известна в поп-фолка с богатия си репертоар. Колко песни вече си направила?

Имам много песни! Имам издадени 5 албума, това са 50 мои песни, отделно фолклорните песни, които съм направила. Общо около 80 песни. За 8 години творческа кариера 80 песни не е никак малко.

Над какво ново работиш сега?

Дни преди да дойда в Кипър записахме една нова моя песен, тя е дуетна, с моя колега Ерик. Снимахме в София един много хубав видоклип, работихме със същия екип, с който правим, общо взето, всичките ми клипове. Беше много интересно, защото вложихме много актьорска игра, имаше някои идеи, които за мен бяха съвсем нови. Трябваше да пресъздадем всичко така, че да бъде истинско. Когато сцената е нагласена и го правиш не истинско, не става, не излиза хубаво. Песента е много хубава, с много стойностен текст. Пее се за любов. Ние сме се разделили, но, колкото и да сме разделени, постоянно си липсваме и ни се иска пак да сме заедно. Аз не съм го виждала от дълго време, даваме си втори шанс накрая, но се скарваме. След това кадри показват как по едно и също време ние правим еднакви неща, по едно и също време пием кафе, по едно и също време гледаме телевизия, като по някаква силна вътрешна връзка между нас. Накрая се събираме в Борисовата градина, там намерихме една много приятна възрастна двойка и в края на клипа пресъздаваме как с него седим, той ми говори и ми показва нещо, и след това дават възрастната двойка, все едно това сме ние, след години, заедно. Песента още не е напълно готова и няма да я изпълня в Кипър.

Правя и други нови песни. Ако догодина запиша всички, които правя, май ще издам двоен албум.

Народните песни са първата ти специалност, това, което си учила. Как съчетаваш фолклора с поп-фолка?

Да, аз много обичам народните песни, народната музика, но толкова години все не мога да направя албума с фолклорни песни, който искам да издам и който ще е изненада за всички мои фенове. Той все още е в бъдеще, част от него е записана, но основните песни ги няма. Знаем кои са, но не сме ги направили. Ще бъдат основно странджански и тракийски песни. Не си поволявам да пея песни от друга област, мисля, че човек трябва да пее това, в което е силен, аз съм силна в песните на Странджа. Но в момента ангажиментите ми са в поп-фолка.

Кои са любимите ти песни от поп-фолка?

Най-много обичам да изпълнявам баладите и тъжните песни. Не знам защо, много е различно от това, което съм аз, би трявало на сърце да са ми по-веселите песни, каквото съм аз по душа, но не, точно обратното е.

Миналата година ти заедно с Йоргос Яниас спечелихте наградата за „Най-добър балкански проект”. Каква е формулата за успешен проект?

Ние спечелихме наградата за най-добър балкански проект, проект между България и Гърция, с една много хубава песен. Радвам се, че тя бе оценена на фестивала на балканските награди. Формулата за успеха е хубавата песен. Песента, която е в сърцата на хората. Това ме прави щастлива. Много съжалявам, че тази година нямаше балкански музикални награди, това беше голям пропуск. Другото, което не се осъществи, е турнето на Фен ТВ, каквото имаше миналата година, защото кризата се отразява и в бранша.

Как се чувства икономическата криза в поп-фолка?

Кризата се усеща. Песните ни са много скъпи, клиповете също, а на заведенията не им се дават пари. Аз, а и други мои колеги, разчитаме на участията, аз живея с музиката. И в България, и в чужбина кризата се чувства – в сравнение с миналата година участията ни са намалели значително.

Аз имам много участия в чужбина. Направих песен с турски изпълнител и композитор, участвах в едно от най-големите шоу-предавания в Турция, хората там и особено българските изселници са ме гледали, познават ме и бих казала, че за празници съм една от най-предпочитаните български певици в Турция.

Каква е Теодора в реалния живот?

Аз съм едно усмихнато момиче, наистина постоянно усмихнато. Много добронамерена съм към хората, с каквото мога гледам да помогна, винаги съм била такава. Колкото повече хора има, които искат да помогнат, толкова по-добре, защото животът е труден, трябва да си помагаме. В личния ми живот няма нищо ново, интересно за феновете.

Какво ще пожелаеш на читателите на вестник „Български новини” и на българите в Кипър?

Поздравявам ви за хубавия вестник! С удоволствие прочетох последните бореве и се радвам, че има такъв вестник за българите в Кипър – с хубави статии по темите, които ги вълнуват, с необходима и приятна информация. Трябва да има такъв вестник като вашия, който помага на хората. Моето пожелание към всички ваши читатели, към всички българи в Кипър, е да са здрави, да мислят положително, само за хубави неща!

в. БН, 25.11.2012

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.