Талисмани за щастлив живот

От древността хората използват силата на амулетите, за да подобрят своя живот. Вярва се, че талисманите притежават магически свойства. В началото те изобразявали природни явления, като по този начин хората са мислили, че ще омилостивят природните сили. По-късно талисманите придобиват съвсем друго значение и по-често изобразяват богове или са във вид на икона. Такива амулети-икони често поставяме в чантата си, портмонето, на нощното шкафче.

Смята се, че талисманите носят късмет и предпазват от неприятности. Едни от най-популярните талисмани са подкова, полускъпоценни камъни, четирилистни детелини, еделвайс, имел и др.

podkovaПодковата се приема за символ на късмета и предпазва от завистливи очи. Нейното място е над входната врата. Най-добре е подковата да има 7 отвора, съответстващи на щастливото число 7.

 

 

imelИмелът е известен още от античността като символ на живота и е защитен талисман. В древността хората са вярвали, че имела е най-добрата противоотрова на всички известни отрови. В по-късен период той става символ на Коледните празници. Целувка дадена под клонче от имел вещае щастлива любов.

20581_0216Четирилистната детелина е талисман на късмета и се почита в много страни по света. Според легендата, излизайки от Едем, Ева е държала в ръка четирилистна детелина. Четирите листенца символизират: Вяра, Надежда, Любов и Късмет.

Корабчето е типичен гръцки талисман, който показва идването на новата епоха за човечеството, след рождението на Христа. Преди 50г. корабчето е присъствало във всеки гръцки дом, особено по островите, тъй като е носел късмет на рибарите. Днес украсеният в синьо талисман също е на почит и не е изгубил своето мистично значение. Дори на Коледа, на големите площади в гръцките домове се поставя не богато украсена елха, а кораб, украсен с гирлянди и огньове.

koledno-korabche
Запалването на светлините на коледното корабче в центъра на гръцката столица

Днес разбира се, традиционните символи от преди стотици години губят своето значение, но се появяват нови, в услуга на човечеството и натоварени със силни очаквания за късмет, любов и благополучие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.