44 милиарда глътка въздух за икономиката в Гърция

Гръцкото правителство изглежда удовлетворено от решението на Еврогрупата за управлението на гръцкия дълг след продължителното и изпълнено с пречки негово заседание. „Всичко мина добре. Всички ние и гръцкия народ го извоювахме заедно и утре започва един нов ден за всички гърци. Утре ще можем да кажем повече подробности” заяви призори премиерът, който поддържа връзка с правителствените си партньори. Правителствената комисия счита, че стратегията, която следваха през последните месеци, даде резултат, след като както заяви сътрудник на Андонис Самарас „освен големия транш, бе взето решение и за ново намаляване на кредитната тежест върху страната без да има съкращение на дълга”. Изплащането на сумата от 34,5 милиарда евро ще стане до 13 Декември и след като бъде ратифицирано споразумението от парламентите на държавите участнички, а останалата част от сумата до 44 млрд. ще бъде усвоена в три транша в първите месеци на 2013 и според изпълнението на изискванията, основното от които е гласуването на новия данъчен проектозакон. Гръцката страна счита за особено положителн прогнозирането за намаляване на националния принос на Гърция в съфинансирани проекти от структурните фондове, което ще освободи допълнителни приходи за големи проекти.
Правителството счита, че усвояването на първия транш ще бъде отправна точка за промяна на климата в гръцката икономика, за тонизиране на ликвидността и ще благоприятства плановете за завръщането на страната към темповете на оздравяване. Краят на несигурността относно спасяването на страната и оставането й в еврозоната ще способства за привличането на инвестиции и справянето с безработицата, която вече е почти на първо място в целите на трикоалиционното правителство.
Г-н Самарас се свърза с двамата си политически партньори, за да ги осведоми по темата като се очаква да проведе съвещание с тях днес или утре. Естествено премиерът ще оцени споразумението с оглед промяната на политическия климат в страната, тъй като напоследък имаше задкулисни критики и съмнения относно неговата стратегия.
Сред следващите стъпки на премиера е внасянето на новия данъчен проектозакон, който пък е сред основните изисквания, поставени от Тройката и развитието на планирането за привличане на инвестиции, както и оздравяването на гръцката икономика. В тази насока са и пътуванията на премиера в чужбина, вероятно в Русия и Китай, където има големи възможности за бизнес сделки.
С двамата си политически партньори г-н Самарас ще обсъди предефинирането на рамковото споразумение на правителствата след спънките и трудностите на изминалия месец. На масата стои и въпроса и за рокадите, който ще даде нов тласък на правителството с промяната на министри, които в миналото не са откликнали както трябва и поставянето на решителни хора от всички партии, които да насърчат европейската  политика без да си дават сметка за политическата цена.
Преди това, обаче, три коалиционното правителство трябва да се справи с внасянето от страна на СИРИЗА на предложение за съставяне на комисия, която да установи как сме стигнали до това положение. Позицията на правителството е, че г-н Самарас не забравя поетите ангажименти – аз мога да учредя една комисия за това кои са виновниците – но той ще реши какъв да бъде начина и времето, когато ще се осъществи това. Естествено той ще гласува против предложението на СИРИЗА, тъй като не желае да наруши крехкия баланс във вътрешността на ПАСОК, който включва и политическата защита на предходния министър-председател.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.