Агенцията по заетостта: Как да избегнете рисковете при сезонна работа в чужбина

Сезонната работа за бране на горски плодове /боровинки/ в Швеция, която привлича много българи, започна. Във връзка със старта й и заради негативния опит от предишни години с измамени гурбетчии, българската Агенция по заетостта излезе със специални разяснения и указания как да бъдат избегнати рисковете при подобна сезонна работа в Швеция и други страни.

Гражданите на Европейския съюз могат свободно да берат горски плодове в шведските гори и да ги продават на прекупвачи и този факт се използва от недобросъвестни посредници, предупреждава Агенцията по заетостта. Тези посредници обещават работа в Швеция, превозват срещу заплащане желаещите да берат боровинки и след това ги изоставят в гората, без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи. По предварителни прогнози на шведските власти реколтата от боровинки през 2014 г. ще узрее нормално, но изкупните цени на плодовете ще са по-ниски от миналата година. Освен това част от прекупвачите на боровинки – както шведи, така и българи, извършват нелегитимното им изкупуване на цени три пъти по-ниски от реалните.

Важно е да се знае, че в Швеция съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка, както и за завръщане в България в случай, че изпадне в трудна ситуация, посочват от Агенцията по заетостта.

Преди заминаване за която и да е европейска страна сезонният работник трябва да се запознае със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация.

Рисковите фактори са много. Липсата на предварително подсигурени нормални условия на живот и несигурността по отношение на наличието на плодове и доходи, както и изискването прекупвачите на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за целта фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат.

Агенцията по заетостта препоръчва на българските граждани, които заминават за бране на боровинки в Швеция, както и на друга сезонна работа в европейски страни, да не се доверяват на случайни лица и фирми, които им обещават работа там. Списъкът на фирмите-посредници за осигуряване на работа в чужбина може да бъде намерен във всяко бюро по труда, както и на интернет страницата на Агенцията.

В интерес на своята сигурност всеки сезонен работник преди заминаване трябва да проучи агенцията-посредник, както и да се информира за работодателя, при когото отива. Кандидатът за гурбет трябва да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него. Под никакъв предлог не предавайте документите си за самоличност на трети лица, обръщат внимание експертите.

Заминаващите работници за бране на боровинки да си купят предварително билет за връщане в България, както и да си направят здравна застраховка, съветва още агенцията. Нито една държавна институция не е в състояние да ви помогне с пари или билет до дома, ако не спечелите парите, които сте очаквали. Въпреки това, заминаващите трябва да вземат със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и, ако попаднат в рискова ситуация, незабавно да се свържат с него и местната полиция, за да им бъде оказана помощ, подчертават от Агенцията по заетостта. Този съвет важи за всички, отправящи се на сезонна работа зад граница.

Важно е също така да се знае, че при временно посещение в Швеция и други европейски страни Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. Срещу валидна ЕЗОК ще получите лечение при същите условия и при една и съща цена, както хората, осигурени в тази държава. Издаването на тази карта се прави в родната страна.

Ако работите за шведски работодател, имате право на шведско социално осигуряване, най-малко, когато става дума за обезщетения въз основа на труд. В шведската осигурителна система има обезщетения, които са обвързани с работата, като например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения. Ако сте били командировани в Швеция, като сте наети от агенция за временна заетост в родната си страна, вие сте осигурени в родната си страна.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.