Смокинята: Скъпоценният плод на лятото

Смокинята е полезна и в прясно състояние, но и изсушена

Смокинята е плод, на който може да се насладите през цялата година в изсушена форма, на закуска или като съставка, която добавя неповторим сладък вкус на ястия или салати.

В края на юли, август и септември, може да се консумират и в прясно състояние. Тя е плод с отличителен сладък вкус и особена структура, богат на ценни хранителни вещества.

Смокинята е добър източник на фибри, които помагат за правилното функциониране на червата и поради това, често се препоръчва за лечение на запек. Освен това е богата на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и съдържа минерали като калций, магнезий, желязо и витамини А,В и С.

Хранителната ценност на смокините се дължи на антиоксидантите, които съдържа. Някои сортове смокини с ярко червена сърцевина са богати на полифеноли.

Що се отнася до съдържанието на калории, две средно големи смокини (около 100 гр.) съдържат около 75 калории и винаги може да се включи в една балансирана диета.

Тъй като смокинята има по-високо съдържание на захар, в сравнение с други плодове, трябва да се консумира по-рядко от хора с диабет, което не означава, съвсем да бъдат изключени от менюто.

Също така, хората, които страдат от стомашно-чревни разстройства, раздразнени черва или колит, трябва да консумират този плод с повишено внимание, тъй като спорите, които съдържа в себе си могат да причинят дискомфорт.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.