Доматите в „битката“ срещу рака на простатата

Доматите предпазват клетките и ДНК от неблагоприятно окислително въздействие

Ново проучване проведено в Англия, показва, че яденето на домати предпазва от рак на простата. Според резултатите от изследването, мъжете които консумират повече от 10 порции домати седмично, имат 18% по-нисък ръст от заболяване на рак на простатата.

Изследователите са използвали данни от около 12 000 здрави мъже и 1806 с диагностициран рак на простатата. За целите на това изследване, са включени храни богати на селен, калций и ликолен, хранителни вещества, които са показали, че проявяват защитна активност срещу рака на простатата.

Проучването показва, че хората, които имат желаните нива на прием на тези вещества имат по-нисък ръст на развитие на болестта и е установено, че консумацията на домати, води до най-голямо намаляване на риска.

Според изследователите резултатите вероятно се дължат на ликолена, който е и мощен антиоксидант и защитава клетките и ДНК от окислително увреждане. Може да се окаже, че консумирането на домати е важен фактор в превенцията на рака на простата, въпреки че са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване на наблюдаваните резултати.

Във всеки случай трябва да се подчертае, че за да поддържат добро здраве мъжете, трябва да консумират разнообразни плодове и зеленчуци ежедневно и да поддържат добро тегло, да се хранят балансирано и да са физически активни.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.