Критичен ден в парламента на Кипър

Ново развитие на сагата със законите за продажбата на ипотекираните имоти за погасяване на необслужваните кредити в Кипър е на дневен ред днес. На решаваща пленарна сесия парламентът на страната разглежда двата закона, които президентът на Кипър Никос Анастасиадис върна за ново обсъждане. Разпоредбите в двата закона са неприемливи за тройката международни кредитори и заедно с други 4 закона станаха причина за блокирането на шестия транш от спасителния заем за страната в размер на 436 млн. евро.

В 10.30 ч. днес започва критичното заседание на народните представители, от чието решение зависи продължаването на международното финансиране на Кипър. Двата спорни закона са част от новата правна рамка относно необслужваните кредити в Кипър, чийто огромен обем – над 28 млрд. евро, е възлов проблем пред възстановяването и стабилизирането на финансовата система на страната. На извънредна сесия на 6 септември парламентът одобри пакет от 14 закона, но част от новите разпоредби противоречат на международните ангажименти на Кипър, поети с подписаното с тройката споразумение, обявиха международните кредитори на страната.

В резултат на заседанието си на 12 септември Еврогрупата отложи решението си отпускането на следващия транш от спасителния заем в размер на 436 млн. евро /350 млн. евро от ЕС и 86 млн. евро от МВФ/, докато Кипър не приведе законодателството си според изискванията на тройката.

За два от новоприетите закони президентът Никос Анастасиадис сезира парламента за ново разглеждане, а 4 други изпрати във Върховния съд за установяване на тяхната конституционосъобразност.

Днес парламентът решава за първата част от спорните закони. Решението на Върховния съд по втората част се очаква в края на окjомври – на 20 октомври бе насрочено последното изслушване на страните.

При тези срокове и, ако се направи исканата от тройката корекция в законодателството, Еврогрупата може да отпусне следващия транш от финансирането на Кипър на 6 или 21 ноември.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.