ПОНИЖЕНИЕ НА КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА КИПЪР, НО СЕ ОЧАКВА СТАБИЛИЗАЦИЯ

Рейтинговата агенция Мудис понижи рейтинга на Кипър с 3 степени поради растящия натиск от страна на банките към правителството за рекапитализация.
От агенцията обаче не предвиждат, че през 2013 г. финансовото положение на островната държава ще продължи да се влошава. Според оценките към момента за рекапитализирането на кипърските банки ще са необходими около 10 млрд. евро, което е равно на 50% от брутния вътрешен продукт на страната. Това би довело съотношението дълг/БВП на Кипър до 150%, което ще е едно от най-високите нива, оценявани от Мудис.
Агенцията определя като „негативни“ перспективите по развитието на кипърския дълг заради проблемите с ликвидността и забавянето на преговорите с Тройката по споразумението за отпускане на европейска финансова помощ за Кипър.
За последните 10 месеца Мудис понижи кредитния рейтингна Кипър с 9 степени.
Преди Коледа международната рейтингова агенция Standard & Poor’s понижи с две степени кредитния рейтинг на Кипър заради влошаване на ситуацията в страната, което бе третото от август насам. Като причини бяха посочени ограничените възможности на правителството за финансиране, колебливото отношение на партньорите в Еврозоната за цената на банковата криза в страната, както и нарастващият риск от банкрут. Рейтинговата агенция отбеляза и несигурността в очакване на президентските избори, които са през февруари 2013 г.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.