Край на проблемите с шофьорски книжки в чужбина

Край на проблемите с шофьорски книжки в чужбина

Започва отпечатването на нов образец

От днес започва отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на МПС. Те ще са с модерна визия и променен срок на валидност и са идентични с тези в целия ЕС. Пластиките ще имат и по-голяма защита срещу фалшификация. Валидността на новите документи за любителитe шофьори остава 10 години, а за професионални – 5. Такъв ще бъде и срокът на книжките за хората с увреждания. Старите документи ще продължат да бъдат валидни, а ако са безсрочни шофьорите ще могат да ги ползват още 20 години. С промяната всеки един полицай, в която и да е европейска страна, ще може да прави проверка за достоверността на документа за правоуправление.

Основните изменения, свързани с издаването на новото свидетелство, са следните:
1. Въвежда се различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС съгласно чл. 51 от ЗБЛД, както следва:
– за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ – 10 години.
– за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т – 5 години.
– свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години.
2. В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ, както и да се добави нова категория А2 – според мощността на превозното средство.
3. Категория Ттб се премахва. При издаване на СУМПС на водачите, притежаващи или придобили категория D (на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация“), ако са притежавали категория Ттб, ще се издава свидетелство с отразена категория D и национален код (103) „Водач, притежаващ свидетелство за управление на МПС от категория D и право за управление на тролейбус“.
4. Водачите, които притежават категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация“ за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус. Свидетелството за управление на МПС ще се издава за категория D и национален код (103).
5. Дубликат на СУМПС ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец СУМПС или СУМПС стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За СУМПС стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново СУМПС с предвидените в чл. 51 от ЗБЛД срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.