Кипър издаде три лиценза за газови сондажи, първите приходи са от 150 млн. евро

Правителството на Кипър издаде лицензи за проучвания за природен газ за три блока в изключителната си икономическа зона в Средиземно море. Договорите ситалианско-корейския консорциум ENI / KOGAS за сондажни дейности в блокове 2, 3 и 9 бяха подписани на 24 януари. Приходите за бюджета само от авторски и лицензионни възнаграждения по тези договори са в размер на 150 млн. евро.

Издадените разрешения са първите от втория кръг за лицензиране, в който бяха включени всички блокове в акваторията на Кипър. Той започна на 11 февруари миналата година, с обявената покана за подаване на заявления от кандидатите да търсят газ, което приключи на 11 май 2012 г. На 12 ноември 2012 г. започнаха интензивните преговори с консорциума ENI / KOGAS, които завършиха успешно с подписването на договорите. В рамките на 10 дни се очаква да приключи процедурата и за блокове 10 и 11 с френския TOTAL.

До момента разрешение за сондажни дейности в кипърската акватория имаше само американската фирма „Нобъл Енерджи”, която в края на декември 2011 г. откри големи залежи от въглеводороди в блок „Афродита”.

Подписването на трите договора е изключително важен момент за Кипър, бе оценката на министъра на търговията, индустрията и туризма Неоклис Силикиотис. Той определи събитието като кулминация на серия от решения, взети от три поредни правителства, за защита на дългосрочните политически, икономически и социални интереси на Кипър и неговия народ.

Откриването на природен газ в изключителната икономическа зона на страната, заедно с тези в по-широкия район на Източното Средиземноморие, създава нови перспективи за превръщането на Кипър в регионален енергиен център, каза Силикиотис. Кипър, Гърция и Израел работят заедно по мащабни инфраструктурни енергийни проекти, чиято цел е създаването на Югоизточен средиземноморски газов коридор, свързващ Азия и Европа.

Междувременно стана ясно, че „Нобъл Енерджи”, която възнамеряваше през февруари да продължи работата си с втория етап от сондажи в участъка „Афродита”, отлага дейността си за юни.

Разпределението на бъдещите приходи от експлоатацията на газовите находища на Кипър бяха сред най-спорните теми в преговорите между правителството и Тройката за отпускане на европейската финансова помощ за страната.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.