Гръцките банки поискаха незабавно споразумение с кредиторите

Директорите на четирите системни банки в Гърция се обявиха за бързо приключване на преговорите на страната с международните кредитори и за постигане на незабавно споразумение с тях, съобщават гръцките медии.

През седмицата беше обявено, че правителство е предложило най-големите отстъпки до момента в опит да преодолее безизходицата в преговорите с европейските си партньори, напомня „Ройтерс“. Атина обяви, че е готова да продаде мажоритарния си дял в двете най-големи гръцки пристанища, да отстъпи по отношение на размера на ДДС, както и да предприеме някои пенсионни реформи.

Постигането на националната цел за споразумение с партньорите и потвърждаването на европейската ориентация на страната ще допринесат за рестартиране на гръцката икономика и ще ни поставят в обрита на стабилен растеж, заявява изпълнителният директор на Националната банка Леонидас Франгиадакис.

Отдалечаването от несигурността е въпрос от върховно значение не само за банковата система на Гърция, но и за икономиката на страната, успешното приключване на преговорите с партньорите ни от ЕС чрез ново взаимно изгодно споразумение ще освободи мощната динамика на икономиката ни и ще я постави в орбита на растеж, смята шефът на „Алфа“ банк Димитриос Мандзунис.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.