МЕДИЦИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ЩЕ ОБУЧАВА В КИПЪР

Ректорът на МУ, София проф. Д-р Ваньо Митев пред „Български новини”:

ВЕСЕЛКА ПРОКОПИЕВА

 Нов договор за франчайз между българско и кипърско висше училище бе официално подписан на 5 декември 2012 г. между Медицинския университет – София и CasaCollege в Никозия. За официалния старт на сътрудничеството ректорът на водещото медицинско висше учебно заведение в България проф. д-р Ваньо Митев пристигна лично в Кипър. Според договора в Никозия ще се обучават бакалаври и магистри по специалностите „Медицина”, „Фармация”, „Дентална медицина”, „Управление на здравните грижи” и други. Обучението ще се провежда изцяло на английски език, а лекторите ще бъдат хабилитирани български и гръцки преподаватели. Както „Български новини” вече писа, освен с МУ-София, CasaCollege работи с още два български университета – Варненския медицински и Варненския свободен университет. Разговаряме с ректора на Медицинския университет – София проф. д-р Ваньо Митев и координатора по франчайза проф. Анелия Клисарова за новата инициатива на висшето училище в Кипър.

ТОВА Е ПЪРВИЯТ НИ ФРАНЧАЙЗ, СЛЕДВАЩИЯТ Е В ШВЕЙЦАРИЯ

Проф. Митев, представете Вас и Медицинския университет, София пред читателите на вестник „Български новини”.

Медицинският университет в София е най-старото висше медицинско училище в България, което тази година отбелязва 95 години от откриването си. Характерно за него, е че според класирането на Министерството на образованието, т. нар. рейтингова система, ние сме на първо място по всички направления! Определено мога да кажа, че към момента сме най-добре поставеният университет във финансово отношения в България. Имаме 2400 чуждестранни студенти от 56 държави, като четвъртата по-големина група е от САЩ. От Кипър имаме 40 студенти, което също не е малка група. Качеството на обучението при нас е високо и привлича чуждите студенти. Освен това, непрекъснато повишаваме заплатите, и то по време на криза. Освен този франчайз, Медицинският университет, София ще подпише договор за изнесено обучение и в Швейцария, с което ще осигурим  постоянен приток на студенти.

Имате ли капацитет за нов поток чуждестранни студнети?

В университета ще бъдат построени 4 нови сгради на стойност около 50 – 60 млн. лева, като така ще си увеличим капацитета. Най-важното е, че само в Медицинския факултет имаме над 1000 преподаватели, а в университета имаме 1483-ма преподаватели, от които около 400 са хабилитирани професори и доценти. Вече имаме огромен потенциал и не се страхуваме да привличаме чуждестранните студенти. Интересно е да се отбележи, че в Медицинския факултет и във Факултета по фармация вече половината от студентите са от други страни. Отново ще подертая – това говори за качество, тъй като елитните университети се стремят да достигнат цифрата от 30% чуждестранни студенти, а ние вече можем да се похвалим, че сме минали 50%. Що се отнася до българските студенти, обучаваме само толкова, колкото е държавната поръчка – там сме лимитирани, така че се ориентираме към чуждестранния пазар.

Споменахте финансова стабилност и строеж на нови сгради. Как се инвестира в материална база по време на криза?

Ние имаме преходен остатък за тази година от 56 млн. лева. Това означава, че започваме годината и разполагаме с тези пари още преди да е дошла държавната субсидия. Така, че имаме достатъчно собствени средства, за да си построим сградите. Едната ще бъде супер луксозно общежитие на 17 етажа със собствена столова за 500 души – чуждестранни студенти. Там ще има стаи за един или двама души. Ще има всичко необходимо за един студент – читалня, аудитория, кафене. Това общежитие ще бъде в кампуса на МУ, София, а не в Студентския град. Проектът предвижда другата сграда да бъде учебно-административен център, която ще бъде произведение на изкуството – гарантирам ви, че на Балканите няма да има друга такава сграда.    

Медицинското обучение има специфични потребности, що се отнася до оборудването и материалната база. Как оценявате работата на кипърските ви партньори от Casa College в този аспект?

Видях новата сграда, направена точно за целта. Вложени са много средства и ние оценяваме високо това. Всеки наш преподавател, който дойде тук, ще направи списък с необходимите материали и пособия, за да бъде оборудването пълно – точно такова, каквото имаме в София. Така, че базата в Никозия по нищо няма да отстъпва от това, с което разполагаме в МУ, София. Убеден съм, че студентите ще получат едно качествено образование през първата и втората година, след което безпроблемно ще продължат в България.

Разкажете нещо повече за инициативата – как се зароди идеята за тази франчайз?

Стана неочаквано и много бързо. Появи се възможност, която не можехме да изпуснем – всичко стана в рамките 2 – 3 седмици. И аз съм изключително доволен, тъй като това е първият франчайз за нашия университет. Винаги сме имали афинитет към Кипър, една разкошна, разположена стратегически държава, която може да привлича студенти от целия регион, които да си довършат обучението в нашия университет. Така, че това е едно добро начало, а перспективите са направо блестящи. Ще обучаваме кипърските студенти по всички специалности в нашия университет – „Медицина”, „Дентална Медицина”, „Фармация” и „Обществено здравеопазване”. Ще има бакалавърски и магистърски специалности. Говорихме също за докторски програми и за специализация, но това все още е в перспектива.

Не може да пропуснем въпроса за качеството на обучението, който с по-голяма сила важи при медицинското образование. Как Медицинският университет, София ще контролира и съблюдава нивото на изнесеното обучение в представителството си в Кипър?

В Кипър ще обучават наши преподаватели, които имат добър английски. Ние ги преценяваме много стриктно, а и при нас обучението на английски език е въведено от десетина години. Тази година мога да кажа, че в целия университет няма звено, включително и в колежа, което да не може да се учи на английски език. Така, че имаме достатъчно подготвени кадри. В този смисъл качеството ще бъде на необходимото ниво. Освен това условията за преподавателите, които ще идват тук да обучават, са много добри, така, че ще има и вътрешна конкуренция между тях. Ние ще можем да подберем най-добрите, които да идват тук.

Какво ще пожелаете на читателите на вестник „Български новини”?

На първо място, като ректор на медицински университет, им желая много здраве, но и много късмет. Да бъдат здрави и да имат късмет.

УЧЕБНАТА ГОДИНА – С ДВА ПРИЕМА НА СТУДЕНТИ

 Идеята на франчайза в университетите е да изнесем нашето качествено образование по света вместо да си губим младите хора от България, подчерта проф. Анелия Клисарова, координатор по франчайза между МУ, София и Casa College.проф. Клисарова. Тази програма на Варненския Медицински университет и на Варненския свободен университет вече действа успешно. Като оценихме добрите страни от техния опит, решихме да разширим територията и да започнем с образователен франчайз и с МУ, София, обясни тя новата идея. Проф. Клисарова обърна внимание на специалността „Управление на здравни грижи”, което на английски се превежда Nursing Management и което не бива да се бърка със „Здравен мениджмънт”. Разликата е много съществена, тъй като „Управление на здравни грижи” е програма за завършили бакалавърска степен сестри и акушерки. Те получават магистърска програма по управление на здравни грижи, или Nursing Management. Тези сестри и акушерки имат възможност да станат старши сестри, главни сестри на клиники и болници или да управляват отделения на клиники и болници в съответствие с изискванията за сестрински грижи. Healthcare Management е магистърска програма за лекари, дентални медици, магистър-фармацевти и икономисти, а сега се разработва модул и за юристи, които вече могат да заемат ръководни длъжности – изпълнителен директор, главен лекар, ръководител на клиника и други, в дадена страна. Разлика между българските и кипърските кандидати няма да има, тъй като това са изискванията на Европейския съюз и общото европейско образователно пространство. Студент, който иска да учи „Управление на здравни грижи”, трябва да има бакалавърска степен за медицинска сестра, акушерка или социални дейности. За издадените в Кипър дипломи е необходим Апостил от Министерството на правосъдието. Академичният съвет на съответното висше училище в България трябва да признае тази диплома и да започне процедурата по записването на кандидат-студента. Предстои Академичният съвет да вземе решение да има две начала на учебната година – т.е. прием на студенти първи курс, първи семестър да се извършва и от февруари, а не само от октомври, съобщи проф. Анелия Клисарова. За желаещите да учат от първи курс „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация” е задължително в дипломата за средно образование да има оценки по биология и химия /независимо през кои години на това образование/. Това е изискване на българското законодателство. Затова проф. Клисарова съветва бъдещите кандидат-студенти да завършат предварителен курс по химия и биология, който провежда Casa College по програми на българския университет, защото след него входящият тест ще им бъде много лесен.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.